Skocz do zawartości

2.5 td pali na chwile potem gasnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich na forum. Mam okazje tanio kupic bmw 525tds z 97 roku automat ale niestety auto jest niesprawne, zapala na chwile pochodzi potrzesie i gasnie. Wlasciciel twierdzi ze to cos z pompa wtryskowa (slyszalem juz kiedys ze jest to bardzo awaryjny silnik wlasnie przez to zasilanie).

i teraz pytanie ile moze kosztowac ewentualna naprawa i czy jest wogole sens sie w to pakowac (auto fajne srebrne touring skory i w automacie)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie że jest-po dokładnym zbadaniu.Nie musi być w cale tak źle.Pojedź do dobrego pompiarza i ogarnie temat.A czy pompa elektryczna w zbiorniku żyje?Bo może dawać podobny objaw,szczególnie jak jest mniej paliwa w zbiorniku.Co do tego typu usterki to niestety ale nikt nie oceni tego poprzez forum.Bo usterka może być od el. pompy paliwa,poprzez pompę wtryskową,na nastawniku i wtrysku sterującym i łańcuchu rozrządu kończąc(na wyciągniętym łańcuchu przestawia się zapłon(tak po chłopsku).Może być również źle ustawiona pompa(kąt wtrysku i dawki).

(slyszalem juz kiedys ze jest to bardzo awaryjny silnik wlasnie przez to zasilanie)

Nie skomentuję nawet tego :duh: .

PS.Silnik 2,5 td i 2,5 tds to co innego.Ten pierwszy ma 115KM,a tds ma 143KM.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

pompa w zbiorniku sluzy tylko do przelewania ropy miedzy przegrodami zbiornika. Dlaczego gasnie? to chyba proste: nie dostaje paliwa albo cos z elektrycznoscia.

- zatkany filtr paliwa :mrgreen:

- sprawdz wtryskiwacz sterujacy, ja mam podobny autko, jak mialem walniety ten wtryskiwacz to zdarzalo mu sie nawet podczas jazdy zgasnac

- skoro pali to pompa wtryskowa daje oznaki zycia ale moze byc tak, ze po chwili sie wylacza i [BAD] blada... nie ma ropuchy nie ma jazdy :mrgreen:

- moze po prostu gdzies ci ropa cieknie, i spada cisnienie

ja bym sprawdzil wylacznik zaplonu :norty: to ten dran odpowiedzialny jest za odcinanie doplyw paliwa...

Opublikowano

a ja bym zrobił tak :idea: jeśli cena jest atrakcyjna i adekwatna do stanu auta , czyli średnia cena - koszt naprawy silnika czyli jakieś 2500zł +\- 500zł pewnie ze bym wziął tym bardziej dla siebie

a po 2 nie słuchaj bajek typu może pompa może to może tamto , po podłączeniu pod kompa jeśli jest uszkodzenie elektroniczne to pokaże usterkę. powodzenia

Opublikowano
taa... nieraz sie przekonalem jak magicy naprawiaja, jak z uszkodzonej uszczelki robia remont glowny... kolego, oczywiscie, ze komputer ewentualna usterke pokaze, ale bez czlowieka z mozgiem obslugujacym ten komputer do niczego nie dojdziesz. ja mialem taki przypadek, ze jeden z przewodow gietkich byl lekko przetarty i przy mocnym wcisnieciu gazu potem silnik zamieral... rozne bajki mi opowiadali i jakie ceny.... w koncu auto pod blokiem sam naprawilem... ale od czegos musisz zaczac :mrgreen: