Skocz do zawartości

[E39] 523i automat gasnie, duzo pali.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Sprawilem sobie auto jak w temacie, przez pierwsze 2 dni bylo ok (albo wydawalo sie ok :lol: ) teraz zaczely sie schody. Zdaje sobie sprawe, ze bez diagnozy kompem mozna wrozyc z fusow, ale moze ktos mial podobny przypadek. Na zimnym aucie obroty trzyma stabilnie, w miare jak sie rozgrzewa zaczynaja wariowac. Faluja, ale nie rosna ponad ~700 tylko spadaja i wzrastaja do ~ albo auto gasnie. Niezalezne od biegu. Trzymam na hamulcu na D, obroty spadaja - rosna, auto zachowuje sie jak zaba, to samo na R. Jak wrzuce na neutral, przygazuje to obroty stabilizuja sie (prawie bo czuc, ze przebiera) i zdarza sie, ze trzyma rowno. Wymienilem filtr powietrza, przeczyscilem mu przepustnice - przez pare godzin bylo jakby lepiej - nie "przebieral". Plakiem sprawdzalem czy nie lapie lewego powietrza, wychodzi, ze raczej nie. Chce zabrac sie za czyszczenie zaworu jalowych ale nie dalem dzis rady, zabraklo czasu. No i to spalanie, w miescie przy spokojnej jezdzie 18.3 mil na galon czyli blisko 16litrow/100 :twisted: I jeszcze kwestia - na wylaczonym zaplonie swieci dioda przy skrzyni - normalne to (mam problem z bateria - wyladowuje sie blyskawicznie ale nie zawsze, czasem po nocy odpala normalnie a czasem po krotkim postoju juz tylko klika i zapalaja sie kontrolki abs i asc)? Za wszystkie sugestie i rady bede wdzieczny, gdyz to moja pierwsza betka :mad2: .

Opublikowano

Witam!

Co do silnika to musisz jechać na diagnostyke! możliwe jest że przepływomierz, sonda lub jeszcze coś innego odmówiło posłuszeństwa! nie dowiesz się do puki nie sprawdzisz komputerem.

Co do diody przy skrzyni zapewne chodzi ci o lampki pokazujące położenie dźwigni zmiany biegów :?: one pala się jakiś czas nawet po zamknięciu auta a aku masz raczej do wymiany.

Opublikowano

Co do aku to juz wiem, uszkodzona byla cela - aku wymieniony. Auto sprawdzone pod wzgledem wysysania baterii po zgaszeniu auta. Nic takiego nie ma miejsca, wiec to wina uszkodzonego aku. Co do przebierania zaraz zabieram sie za krokowca (sorry za okreslenie :D ) zobaczymy co bedzie, dam znac. W kwestii spalania sprawie sobie raczej tester, tylko rozczytam temat bo jest tego wiecej niz do Vauxhall i nie wiem co zamowic z eBay. A jesli chodzi o skrzynie to mialem na mysli te lampki przy lewarku, P, D, R, N - z tego co zauwazylem to pala sie po zgaszeniu auta ale nie obserwowalem czy pala sie po jego zamknieciu :lol: Po wylaczeniu zaplonu gasnie wszystko oprocz ow diodek.

[EDIT] Krokowy wyczyszczony, jest jakby lepiej, nie gasnie ale obroty faluja w okolicach 300-400 obr na P i N, natomiast na R i D na hamulcu obroty trzyma w okolicach 700 ale po chwili spada na okolo 300-400, trwa to kilkanascie sekund i wraca do normy. Jak otworze korek wlewu oleju przy zapalonym silniku auto gasnie i wydostaje sie syk spod kolektora ssacego, zdaje sie z tego pierdolnika, ktory laczy odpowietrzenie skrzyni korbowej, pokrywy zaworow i ssacego. Psikniecie plakiem w te okolice powoduje wzrost obrotow do normy. Czy to jakis zawor?

Opublikowano
Dobra, juz wiem, to zawor odmy :evil: . Zapewne przepuszcza lewe powietrze, swiszczy i stad problem z obrotami i spalaniem wiekszym :evil:
Opublikowano
Podbijam, problem rozwiazany - wymienilem zawor odmy i auto nie do poznania. Nie moglem znalezc w zadnym sklepie, musialem kupic u dealera - 57 funtow :wink: Do zamkniecia.
Opublikowano

Witam.

Co do spalania, to chyba musisz przywyknac :wink:

Moja w miejskiej jezdzie tez pokazuje 18, 18.5 MPG. Na autostradzie da sie jechac (teoretycznie) aby spalanie bylo okolo 33 MPG, nawet pare razy mi sie to udalo

Ale trzeba uwazac na... predkosc, bo jadac ostrzej tez swoje spali

Coz nie jest to nissan micra :mrgreen: