Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem i zastanawiam się co to może być. Generalnie mój silnik przestał mieć takiego kopa jak kiedyś. Mierzyłem sobie ostatnio przyspieszenie na LPG i benzynie. Wacha się w okolicach 8.5 - 9 sekund. Do tego wzrosło mi spalanie, a jeźdze cały czas tak samo. Z 18 na uwaga 24l LPG na 100km. Zastanawiam sie czy może to być objaw przepalonych gniazd zaworowych? Regulacja Gazu nic nie pomogła, wszystkie komponenty sprawe, większość prawie nowa. Filtry maja około 500km przebiegu. Inna sprawa że zmieniłem kółka na 19' ale przykładajac do poprzedniej opony wielkościowo jest bardzo podobna, około 1 większe sa teraz, ale wątpie żeby to miało aż takie znaczenie.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Kocham was wszystkich diagnostów :)

Już wszystko działa trzeba było ją przepalić i wszystko jest ok. Powymianie popychaczy i naciągnięciu łancucha wszystko jest miód malina. Kompresja bardzo dobra, nic nie wypada, nic nie stuka. Po wizycie na hamowni pokazało 303KM i 413Nm. Także rewelacja.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Motor kaput diagnoza oparta na większym spalaniu :D Jak widzisz kolego w większości przypadków zamiast pytać i się stresować trzeba jechać do mechanika i jest git.

Ciekawi mnie tylko jak to się Tobie udało że z biegiem lat z 286 koni zrobiło się ponad 300??

Opublikowano
To jest bardzo proste :) wynika to z technologii budowy silnika. Nie ma identycznego silnika. Każdy ma swoje parametry w takich widełkach. I BMW określiło moc minimalną na poziomie 289KM i 400Nm w tym silniku. Daltego całkowicie normalnym jest że jest kapke więcej.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

Skąd 303KM i 414nm - wystarczy trochę poczytać o hamowniach i hamowaniu automata.

Gwarantuje wam, że co hamownia to wyjdzie inna moc.

Rozpiętość będzie sięgać nawet 30KM.

Słyszałem jakieś teorie jakoby w M62 było więcej mocy ze względu na większą pojemność ( mi na jednej brakowało 2KM do serii, na drugiej było prawie 300KM ), ale w M60?

Jeszcze co lepsze to niektórym przybywa kucy po długim użytkowaniu na LPG :D