Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem z ksenonami bardzo często pali mi się lewej w lampie żąrnik poświeci około 2 tygodni i zaczyna delikatnie mrygać i po jakimś czasie zaczyna migać zapala się i gaśnie, nie wiem co już na to poradzić wymieniłem już 3 żarniki i problem pozostał jak miał może ktoś taki problem prosze o pomoc :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przetwornica jak pada to raczej raz na dobre, miałem to samo, winny był starter i niby kwalifikował się do wymiany ale wyczepiłem go z żarnika, dogiąłem blaszki kontaktowe i przeszło, spróbuj najpierw tak, jak nie pomoże to starter do wymiany
Opublikowano

Przerabiałem temat - już na drugim komplecie żarówek jeżdżę (PHILIPS)+ dwie wymiany żarników na gwarancji.

Moje dłużej wytrzymywały - jakieś 1,5 miesiąca - być może dlatego że w dzień jeżdżę na "DZIENNYCH".

Zmieniłem już starter w felernej lampie - bez rezultatu. Zamieniłem miejscami przetwornice , pochodziła ok miesiąc i zaczęła mrugać druga lampa ...

Teraz czekam na poprawę pogody i wymieniam przetwornicę ... kupiłem komplet na ALEDROGO ze starterem. Samą przetwornicę łatwo naprawić - padają najczęściej na żarnikach za 20-30zł.

Sprawdź żarówkę i dokładnie obejrzyj bańkę w środku w miejscu wyładowania... żarówka mruży zazwyczaj gdy jedna elektroda wypali się (ale dlaczego tak szybko) - jest wtedy dłuższy łuk, mniej intensywny i "jeździ" po szkle, w przypadku żarników niskiej jakości może doprowadzić do wytopienia szkła żarnika i pęknięcia wewnątrz lampy - odpukać nie miałem takiego przypadku.

Niedługo będę się doktoryzował z tego tematu, gdyby jeszcze przetwornice były na wierzchu a tak ta cała operacja wyjęcia lampy.... ehhh

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Witam mam pytanie a ile kosztowała cię przetwornica z starterem?Umnie było tak na początku orginalny zarnik który miałem zaczoł świecić leekko na czerwono jak pojechałem do sklepu z żarnikami to facet powiedział mi że żarnik się wypalił i dał mi żarniki (5000) powiedział żę nie ma różnicy między tymi (4300) a mają ładniejszą barwę i można powiedzieć żę od tego się zaczeło jeżdziłem na nich z 3 miesiące i jeden zaczoł delikatnie mrugać więć pojechałem na gwarancje wymienił mi je na nowe sytuacja powtórzyła się 4 razy więc pojechałem i powiedziałem mu zeby wymienił mi orginalne philipsa (4300) i tu było jeszcze gorzej miesiąc i koniec gwarancja 3 komplety na gwarancji mi wymienił w końcu załatwiłem sobie jakieś zamienniki i te zamienniki świecą jak nie dużo jeżdze to około 2 miesięcy i padają :(
Opublikowano

Przetwornice ze starterem i uchwytem przetwornicy z kablami kupiłem za 190zł. Używka w stanie bdb , po wsadzeniu żarnika odpala z aku UPS'owego.

Teraz mam 2 startery i jedna przetwornicę ponad stan więc mogę eksperymentować - za poprzedni starter dałem 135zł.

Wygląda na to że jednak przetwornica szwankuje... mimo, iż żarnik świeci :evil:

Przetwornica ma kilka stanów pracy (znalezione w necie):

TURN ON - przetwornica zostaje zasilona, kontroler steruje w sposób pozwalający zgromadzić maksymalną energię w uzwojeniach zapłonnika, trwa to ok. 30ms.

IGNITION - zapłonnik generuje impuls 23kV w celu zapalenia łuku w lampie, jeśli po kilku próbach nie nastąpi zapłon, kontroler wstrzymuje pracę przetwornicy do ponownego włączenia świateł.

TAKE-OVER - utrzymanie łuki i konserwacja elektrod lampy, regulacja mocy lampy w granicach 75W przy maksymalnym prądzie do 12A, trwa to ok. 300ms. W tych fazach lampa zasilana jest prądem stałym.

WARM-UP - cykl przełączenia polaryzacji prądu lampy po 10ms z ujemnego na dodatni. Moc dostarczana do palnika utrzymuje się na poziomie 75W przy prądzie do 2,6A

RUN-UP - przełączanie polaryzacji prądu lampy 400Hz do momentu, gdy napięcie na lampie osiągnie 50V RMS, lampa osiąga swą maksymalną intensywność, trwa to 6-8 sekund.

STADY-STATE - stabilna praca lampy, utrzymywanie stałej mocy i intensywności światła.

Możliwe że nie dociera do stanu STADY-STATE przez co zbyt dużymi parametrami steruje żarnik i doprowadza do jego przedwczesnej śmierci.

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano
Witam wiesz możesz mieć racje bo jak ostatnio stałem za autem na skrzyżowaniu to wydawało mi się jak by ten jeden żąrnik troszkę mocniej świecił a powiedz mi taką rzecz gdzie kupiłeś tą przetwornice? W SUMIE TO WIESZ 200ZŁ to nie aż tak dużo więcej na żąrniki wydałem :)
Opublikowano

Przetwornica kupiona na ALEDROGO , zapewne z jakiegoś rozbitka. Użytkownik miał jeszcze soczewkę z odbłyśnikiem na innej aukcji... można powiedzieć że była to okazja.

Link wysyłam na PRV.

Pozdrawiam SIEKIER'A