Skocz do zawartości

silnik m44 na wiązce i kompie od m42, nie chodzi jak 318is

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest taki, że posiadam to auto od 2 lat, i od początku przyśpiesza jakby ze 30Nm ktoś mu zabrał(wiem bo jeździłem innymi m42:)) Samochód posiada całą wiązkę i komputer od m42, a silnik był wymieniony na m44(taki już kupiłem samochód). Samochód nie ma EWS'a

M42 i m44 to różne silniki, więc i mapy powinny chyba mieć inne... Czy mapy zapisane są na samych kościach eeprom 27SF256 tych "tuningowanych" czy w innym miejscu komputera? Myślę na podmianie pamieci z m44. Czy na tej pamieci mogą być jakieś dane o EWS'ie??

Auto łączy się z kompem i można kasować normalnie błędy itp. :)

pozdrawiam

Opublikowano
A nie jest tak że w M42 możesz sobie kostkę z mapami podmienić a w M44 program się tylko wgrywa podpinając do odpowiedniego sprzętu?
Opublikowano

tak, ale u mnie wszystko jest od m42. Jak kupowałem fure to poprzedni własciciel mówił że był zmieniany silnik i włożyli nowszy m44, ale jak zacząłem porównywać to wygląda jak m42... tylko ma odme bliżej szyby. Filtr, czujnik wału rozrządu, przepływka, nawet wiatrak jest na wiskozie a nie elektryczny... Więc może jest m44b18?? W necie widziałem m44 co wyglądały jak m42...

W weekend za tydzień sprawdze oznaczenia silnika na bloku bo z góry ich nie widać. Mam teraz drugiego is'a to pobawie się w podmianę gratów i może dojde co jest walnięte jak tak. Będę wdzięczny za sugestie :)