Skocz do zawartości

Przegrzane hamulce e46 330xi Touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich uzytkowników!

Mam problem. Wiem że teamt często poruszany ale już mi ręce opadają...

Mam nowe tarcze Zimmermann Sport + Klocki ATE ceramin na wszystkie koła (e46 330xi touring). Wszystko było ok przez 5 000 km. Dwa dni temu zmieniałem opony na letnie, wsiadam jedzie ok. Zrobiłem jakieś 50 km po mieście no i wieczorem ruszam w trasę a tu kierownicą trzepie jak w rowerze, nie da się jechać. Zatrzymałem się dotykam prawej felgi a tu gorące jak cholera... Tłoczki ok sprawdzałem w serwisie, zawieszenie ok, co się może dziać? mechanik mówi żeby końcówki przewodów wymienić... Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano
Wszystkie tloczki do weryfikacji. Rozebrac, wymienic gumki profilakrycznie, poczyscic, do tego czyszczenie prowadniczek i calych zaciskow. Ostatecznie pompa.
Opublikowano

Dzięki za sugestie.

Dziś naprawiam i dam znać co się działo.

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano

Poprostu prawy i lewy tłoczek zardzewiały i już wymieniony na nowy plus reperaturki. Dodatkowo zmiana sworzni na meyle hd. Zobaczymy czy tarczaejeszcze do wymiany b chyba jedna się od przegrzania wykrzywiłą. Mam dwa pytania:

- jak krzywa tarcza to można przetoczyć?

- wymieniał ktoś same sworznie w XI?

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak sprawdzali to tłoki chodziły a potem niestety przestały (sam widziałem). Wymienioene tłoki, uszczelki tłoka, przewody elastyczne (na wszelki wypadek) i wszystko działa jak nalezy. Problem tylko z jedną tarczą która lekko jest skrzywiona i lekk wibruje przy hamowaniu. Może zostawię tak a może wymienię, zobaczymy. Również wymieniłem sworznie wahacza na Mayle Hd (spokojnie da się wprasować w miejsce oryginałów i nie ma problemu).

Teraz wszystko powinno śmigać.

Pozdrawiam wszystkich!

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano

Co do przetaczania to koszty kosztami za przetoczenie ale jesli tarcza kosztowała 300 pln a przetocznie 35 pln to chyba warto...

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano

Te sworznie to jakie kupiłeś? Pasują od "zwykłej" e46? Wystarczy prasa warsztatowa?

Tarcze jeśli mieszczą się w zakresie dopuszczalnej grubości oddaj to lekkiego szlifu (przetoczenia)

Opublikowano

Tarcze są praktycznie nowe:) Zimmermann Sport więc chyba przetoczę i będzie ok tylko nie wiem jak z tymi otworami wentylacyjnymi ale myślę że jakoś się to da zrobić.

A co do sworzni to pasują sworznie od 36 Meyle HD. Są nie zniszczalne. Mały problem jest tylko przy ich wyjęciu bo trzeba stare poprostu rozwalić ale nowe już wchodzą na prasie i mamy oszczędność ok 880 pln więc warto wymienić. A wiesz może jakie są objawy padającej osi z przodu lub przegubu?

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano
Luz na przegubie da się wyczuć "ręcznie". Jechałem kiedyś 330d z uszkodzonym przegubem i przód wpadał w straszne wibracje podczas przyspieszania.
Opublikowano

Ja mam ciągle jakieś drgania na kierownicy i się zastanawiam czy może to być spowodowane krzywą felgą bo już nie mam więcej pomysłów. Tarcze, zawias ok, opony nowe... A Ty jakub wymieniałeś półosie? Jak z awaryjnością Twego wozu? Spalanie? Pytam dla porównania bo właścicieli tych samochodów nie znam wielu...

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano

Ja przez 4 lata wymieniłem ogranicznik drzwi, opony i właśnie mam do wymiany tylne klocki....

Spalanie 8-9 trasa, 11-13 miasto.

Te drgania, które miałem okazję poczuć w 330xd występowaly podczas przyspieszania. Przód zachowywała się tak jakby szukał własnej drogi.

Zamieniałeś koła stronami lub osiami?

Opublikowano

Nie moge zamienic osoiami bo mam oryginalne m pakiety szersze z tylu. Na wywazaniu powiedzieli ze jak bedzie drgalo to trzeba bedzie prostowac felge bo jest krzywa, wiec zakladam ze to to. To wiele nie zmieniles. A ile km zrobiles przez ten czas? spalanie wychodzi mi takie samo...

Generalnie ja jestem super zadowolony z wozu ale prawda jest taka ze xi dopiero sie sprawdza jak jest mokro lub snieg, bo w lecie na suchym to troche mulowaty jest...

A masz grzane fotele?

Bierz Mnie Wszędzie...