Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio nasiliło się w aucie zjawisko które dokuczyło mi w sumie tylko 2 razy. Chodzi o to, że w tamtym roku w lato miałem niepokojącą sytuację jeśli chodzi o pracę silnika ( M50 Vanos 2.0 )

Po odpaleniu auta nie dodając uprzednio gazu auto nagle dostało falowania obrotów 500-1500, towarzyszyło temu lekkie trzęsienie się silnika i auto podczas proby ruszenia i dodawania gazu nie przyspieszało tylko się przydusiło i nie chciało przyspieszyć, tak jakby delikatnie przerywało. Sytuacja ta trwa max 10-15 sek. i potem już jest wszystko super, auto ma moc, silnik pracuje cichutko i równo, zero jakiegokolwiek problemu i zastrzeżenia do pracy silnika, po prostu perfect.

Jak pisałem, sytuajca ta wystąpiła rok temu i dawno o niej zapomniałem bo auto śmigało ąz miło, ale tydzień temu wystąpiło to ponownie, i dzisiaj znowu to samo mnie spotkało :mad2: Objawy są zawsze te same, identyczne. Zaniepokoiło mnie to bo widocznie zaczęło występować częściej. Auto ma regularnie zmieniany olej, świece maja 9 miesięcy, płyny się tzymają, nic nie ucieka, silnik ma moc i dobrze pracuje. Dolega mu tylko to co opisałem, generalnie jest super ale coś tam jednak się dzieje, trzeba wziąć pod uwagę to że jest to sytuacja tak jakby losowa, bardzo krótko trwa a silnik za chwile pracuje jak należy. Miałem już w sumie to 3 razy, 2 razy to olałem ale 3 juz nie mogę bo to coś znaczy ;(

Co może być odpowiedzialne za takie zachowanie się silnika przez chwilę? Mi się wydaje że jeżeli byłoby coś trwale uszkodzone to ciągle by był problem, a on zdarza się losowo. Mechanik mi podpowiedział żebym zajrzał do przepustnicy, dokładnie ją przeczyścił oraz przy okazji krokowca bo jest to sposób który można swobodnie zrobić samemu i za darmo. Co proponujecie, na pewno się ktoś z taką sytuacją spotkał i może podpowiedzieć co wziąć pod lupe :(