Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie i mały problem, jestem posiadaczem e30stki m40b18 dokładnie rzecz ujmując. a problem jest mianowicie taki że kopci mi zarówno na jałowym jak i podczas jazdy, na jałowym nieznacznie ale jest to zauważalne natomiast podczas jazdy to bardzo, szczególnie podczas przyspieszania, jest to zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku, zauważyłem też że więcej mi pali wcześniej za 100zł robiłem 200km czyli znośnie, a ostatnio robiłem jakieś 160-170 przy takiej samej jezdzie. oleju raczej nie bierze bo po wymianie w pażdzierniku mam stan jakieś pół centymetra poniżej maxa, płynu też raczej nie ubywa, tyle co trochę nakapie z nieszczelnej chłodnicy.I jeszcze jeden taki mankament, ściągnołem odmę i przewód na całej długości był zawalony jakimś lepkim syfem koloru coś jak berzowy, prawie nie było prześwitu. podobnie coś jak osadza się na bagnecie, gdy w zimie jeżdzi sie krótkie odcinki, założyłem na sztukę przezroczysty przewód i po 5-10 min pracy na jałowym i delikatnych przygazowaniach zaczeły zbierać sie krople wody, co to oznacza i co by z tym zrobić ??

pomoże ktoś z tymi problemami??

pozdrawiam

Opublikowano
a jakie są jeszcze objawy walniętej uszczelki pod głowicą, bo nie zauważyłem aby w oleju zbierała się woda, pod korkiem sucho.
Opublikowano
Nie pamiętam, poczekaj na odpowiedź innych ale gdy olej wymiesza się z cieczą chłodzącą to właśnie nabiera koloru kawy z mlekiem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na jaki kolor dymi, Po jeśli jest to para wodna, to mozę nie ma co sięprzejmowąc. Jeśli jeździsz małą bawara i głównie krótsze trasy, to w tłumikach masz pełno wilgości, o ilę nie wodę. I to pewnie ona pod wpływem temperatury paru tak bardzo. Spróbój ją przegonić na dłuże trasie, powinno ustapić.

Spróbój równiesz powąchać spaliny (oczywiście w rosądnych ilościach :mrgreen: ). Jęsli bedzie w nich czuć coś na styl płynu chłodniczego to wtedy można podejrzewać uszczelkę głowicy. Z tą mazią to też jest różnie. Kiedy zmieniałeś olej? Może olej jest stary, ma w sobie dużo wilgości?

Wykręć świece, zobacz jak wyglądają. Sprawdź kompresję, i poszukaj jakiegoś mechaniora co ma przyrząd do mierzene CO2 w układzie. Masz wteyd na 100 procent pewność ze to uszczelka pod głowica.

Masz ELPGIE??

PZDR>

Opublikowano

barwę ma raczej jasna przejrzystą no i na krótkich odcinkach latam i faktycznie jak patrze w rurę to jest w niej woda, tzn w końcówce tak widać, ale jak wąchałem spaliny to raczej mocno czuć paliwo tak jakby niedopalone. a resztę sprawdzę jak znajdę trochę czasu na wykręceniem świec i podjazd do mechanika.

pozdrawiam

Opublikowano
olej zmieniany w pazdzierniku jakieś 7 tyś. jest na nim zrobione, raczej nie dostrzegam żeby była w nim woda lub wilgoć, no chyba że nie potrafię rozpoznać oznak jakie się tym objawiają