Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak jak w temacie planuje swap z 1.8m10 na eta m20b27e i teraz chciałbym sie dowiedziec czy most , wał i dyfer bedzie mi pasował czy poprostu musze kupic dedykowany pod eta :) a i czy mocnowania łap silnika beda pasowac no i czy cos trzeba modernizowac w przednim zawieszeniu . Bude mam z 87 roku ,
Opublikowano
Witam tak jak w temacie planuje swap z 1.8m10 na eta m20b27e

Jesteś pewien że chcesz wrzucać ete?

Dyfer powinien pasować, łapy i wał musisz wymienić. A zawieszenie to wypadałoby wymienić sprężyny na te od wersji 6 cylindrowej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak dobrze pamiętam skrzynia tez jest do wymiany, i cos z wiązką do porobienia. Zmijas, eta to bardzo fajny silnik, lepszy wybór niż b20. Fakt, mało kto robi takie swapy, bo wiekszość montuje "plastyk" M50b25, bo ma sie 190 km.

PZDR>

Opublikowano

No bo eta to silnik zrobiony pod ekonomie i słyszałem że jeździ to słabo w porównaniu z m20b25 mimo to że ma większą pojemność. Nie lepiej wrzucić zwykłe m20b25?

A tam od razu plastyk. M50 to kawał porządnego, niemieckiego żeliwa i do tego rozrząd na łańcuchu, a nie jakimś plebejskim pasku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ja wiem. Ma 129km czyli tyle co 2,0 ale ma sporo momentu, jak mnie pamięć nie myli to wiecej niż m20b25. Zbiera się pieknie od niskich obrotów. Jeśli komuś nie zalezy na ogromnej mocy, a sprawnym silniku który zapewnia dużo momentu od niskich obrotów to M20b27 jest bardzo dobrym wyjściem. Z tym spalaniem to raczje średnio wyszło. Po pali jak kazde m20.

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jeździłęś ETA?? z 50/60km/h na piątym biegu to b25 ma problem. Eta zbiera się pięknię. No ale nie temat o tym. Jak kolega pisał. Wał, skrzynia, łapy, wiązka, chłodnica, przedni zawias. Oczywiście nie wspomne, że przy R6 warto by było wspomagania, jeśli Twoje M10 nie ma.

PZDR>

Opublikowano

aha no dzienki za porade . chodzi wlasnie o to ze mam okazje kupic ten etoski silnik i jedynie co by mi brakowalo to chlodnica , przeplywka no i ten wał , most i dyfer a zawieszenie i tak planuje gwint to bym odrazu pod 6 cylindrow zamowil . no wspomy nie mam , widzialem na wlasnie oczy co robi etoski silnik , mazenie , w tamtym roku bylem na zlocie w toruniu , zrowy etoski robi naprawde kociol

a to link do tego silnika :

http://allegro.pl/silnik-swap-bmw-e30-e28-e21-2-7-eta-2-5-12v-m20b27-i2224172656.html