Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Mam ostatnio mały problem, a mianowicie podczas jazdy wyświetlacz pokazał mi, że przepaliła się żarówka z tyłu z lewej strony.

Faktycznie nie palia się pozycja w klapie. Rozebrałem wszystko, dostałem się do żarówki ale okazało się, że jest ok. Założyłem nową (12V 21W), ale nadal nie działa. Pomierzyłem miernikiem wartości i okazało się że nie podaje + w ogóle na tą żarówkę, a wręcz na + jest -. Druga pozycja na klapie pali, ale napięcie na niej to tylko 3V??!! Czy to normalne??!! Szukając przyczyny okazało się też, że w lewej lampie jest małe zwarcie "luźny minus", ale wszystko poprawiłem, a pozycja jak nie paliła tak nie pali i na wyświetlaczu dalej pokazuje przepaloną żarówkę. Myślałem o bezpiecznikach, ale nie doszukałem się takiego który by odpowiadał konkretnie za lewą pozycję w klapie. "Pomerdałem" też kablami idącymi do klapy ale plus nie powrócił. Może macie jakieś sugestie? Będę wdzięczny. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aha dodam, jeszcze, że jak pociągnąłem + z prawej pozycji to lewa zaczęła świecić ale komunikat na kompie dalej się wyświetlał.
Opublikowano
jeśli sprawdziłeś kable na odcinku buda klapa (lubią się przerywać) to musisz obejrzeć kable w klapie a komunikat znika po paru sekundach
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaraz idę przejrzeć wszystko od nowa. Ale jak macie jakieś sugestie to możecie pisać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi, temat uważam za zamknięty. Winowajcą był przerwany kabelek w rurce gumowej między klapą bagażnika a budą. Znalazłem jeszcze kilka nadpękniętych..... Swoją drogą to trochę lipa że w 10 letnim BMW takie rzeczy się zdarzają.... Moim pierwszym autem był 30 letni VW golf I, i tam i owszem zdarzyło się że przetarły się przewody też w takim miejscu.... tylko po jakim czasie...