Skocz do zawartości

E46 330d jaki rozmiar opon pomóżcie proszę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Opony zimowe 225/45/17 , Moje pytanie dotyczy tego czy na te felgi można założyć opony 205/55/17 ? Najchętniej kupił bym felgi 16cali ale nie zmieszczą się chyba na przednie zaciski. Chodzi mi o komfort podróży każdy wie jakie mamy doły i koleiny...pozdrawiam
Opublikowano

Rozmiar 205/55r17 nie jest prawidłowym zamiennikiem seryjnych 225/45r17. Jak już musisz kombinować to raczej 205/50r17 ale czy jesteś przekonany, że to ma sens?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
  • Autor
Mam strasznie dziurawe drogi w okolicy plus koleiny, niewygodnie się jeździ na szerokich kapciach, myślę ze spalanie tez powinno się obniżyć... Moim zdaniem komfort powinien sie zwiększyć pomiędzy 225 a 205 ale chcialbym to najpierw zweryfikowac, moze ktos jezdzi na takich oponach 205/50r17?
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Posiadam ten sam problem,w moim E46 330D mam w tej chwili 225/45/17 i na koleinach i nierównościach nie da się jeździć, auto skaczę po całej drodze i cały czas trzeba korygować kierownicą.Czy 16 oryginalne wejdą na zaciski?Ewentualnie proszę o podanie jaki rozmiar założyć na moje 17 żeby poprawił się komfort jazdy?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

przy modelu 330 minimalna średnica felgi to 17 cali. W instrukcji obsługi można sprawdzić jakie ogumienie można stosować. Istotny jest zarówno profil opony (średnica ma być taka sama) jak i jej szerokość (być może felgi są za szerokie do opon 205/50/17, ponadto mocy może być za dużo i właściwości trakcyjne mogą ulec znacznemu pogorszeniu).

Zawieszenie e46 nie należy do zbyt komfortowych :wink:

Opublikowano
Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy na moje Styling 79 wejdą opony 205 50 17?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy na moje Styling 79 wejdą opony 205 50 17?

Na styling 79 producent zaleca 205/50 ponieważ ta felga ma szerokość 7 cali, tak że auto ci goni dlatego że masz niewłaściwy rozmiar założony.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tylko czy producent przewidział oponę o szerokości 205 dla silników 330? czy kontrola stabilności będzie działała prawidłowo? czy auto nie będzie gubić przyczepności na mokrej czy ośnieżonej nawierzchni??

Trzeba zerknąć w instrukcję jakie można stosować ogumienie i po sprawie :wink:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na pewno do tych felg jest zalecany ten rozmiar opon ale nie wiem czy te felgi są zalecane do tego silnika, tu jest katalog z ori felgami i zalecanymi rozmiarami opon do nich. http://felgenkatalog.auto-treff.com/
Opublikowano
Według katalogu te koła pasują do opon 205 50 17, wiec chyba zacznę się rozglądać za zimówkami z tym rozmiarem,a na wiosnę za letnimi bo na 225 45 17 nie ma jazdy na naszych drogach:(
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a na wiosnę za letnimi bo na 225 45 17 nie ma jazdy na naszych drogach:(

Gdybyś te opony miał założone na felgę o szerokości 8 cali to wtedy była by lepsza jazda a teraz masz wąską felgę i szerokie opony (balony) i dlatego się auto tak kiepsko prowadzi, ja jeździłem E46 na oponach 225/45 R17 tylko że felgi miałem 8 cali szerokości i super się autko prowadziło.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podłaczę się pod temat. Mam 330i e46 i na przodzie mam 17x7.5" a z tyłu 17x8.5". Letnie oponki mam 225/45r17 i 245/40r17. Mam pytanie czy na tylne 8.5" mogę wrzucić na zimę 225/45r17 tak jak na przodzie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Podłaczę się pod temat. Mam 330i e46 i na przodzie mam 17x7.5" a z tyłu 17x8.5". Letnie oponki mam 225/45r17 i 245/40r17. Mam pytanie czy na tylne 8.5" mogę wrzucić na zimę 225/45r17 tak jak na przodzie?

Możesz, będą trochę naciągnięte ale dopuszcza się zakładanie 225 na szerokość felgi J8,5