Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam żeby wymienic ta klamke wystarczy wyjac ta zaslepke i odkrecic srobe?

oraz mam pytanie czy jest tam jakas linka czy cos bo jak kupilem juz benie to ciezko sie te drzwi otwieraly a teraz na chama musze ciagnac zebym mogl otworzyc drzwi...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tam są linki.

Jak się za bardzo rozciągną, to trzeba się siłować z drzwiami, otwierają się z trudem mimo podniesionej prawie do końca klamki.

Zdejmij boczek drzwi, jak dostaniesz się do linki to próbuj w jakiś sposób przedłużyć minimalnie jej pancerz, tak żeby nadmierny luz skasować.

Jak wsadziłem tam odpowiednio zeszlifowane regulatory naciągu linek od roweru (te od manetek hamulca) i w ten sposób ustawiłem sobie odpowiednio naciąg linki.

Klamki działają normalnie do dzisiaj :)

Opublikowano
Pancerz linki z obu stron musi być zamocowany w takim specjalnym plastikowym uchwycie co by się nie przesuwał, dzięki temu jest prawidłowo napięty, a linka nie jest za długa. Też miałem problem z luźną klamka po zakupie autka. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli linka wyskoczy z tych zaczepów, drzwi nie otworzysz wcale.

Czasem ze starości te pancerze są już tak kruche że pękają (to jest plastik) i się wykruszają, przez co linka traci napięcie, zaczynają się problemy z drzwiami.

Ogólnie mówiąc zamki w bmw są mocno przekombinowane, bardzo skomplikowane mechanizmy, zamiast prostych i sprawdzonych cięgien linki, całość lubi przymarzać w zimie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamienników raczej nie znajdziesz, więc zostaje tylko oryginał, ale ja w tym wypadku zastanawiał bym sie na częścią używana, bo nowa pewnie sporo kosztuje :roll: