Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. po odpaleniu silnika jak jest zimny jest ok po jakims czasie zaczyna sie zazyc kontrolka oleju. kilka dni temu zsunol mi sie waz od plynu chlodzacego i uciekl mi plyn. kawalek przejechalem bez plynu zanim sie zorientowalem. po naprawie i dolaniu plynu wszystko ok do dzisiaj. moze to byc powiazane?? dodam ze silnik dziala normalnie ma moc i równo chodzi. stan oleju sie zgadza.
Opublikowano
Jedź do mechanika i niech podłączy manometr w miejsce czujnika ciśnienia oleju i sprawdzi jakie jest ciśnienie...to wyjaśni sprawę.Pozdrawiam.
Opublikowano
Motul 6100 lub Agip oba to pólsyntetyki ja osobiscie nie pchał bym sie w sentetyka cena przystępna i jakość bardzo dobra ja osobiście stosowalem do swojej e32 750 i byłem zadowolony
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
witam. po odpaleniu silnika jak jest zimny jest ok po jakims czasie zaczyna sie zazyc kontrolka oleju. kilka dni temu zsunol mi sie waz od plynu chlodzacego i uciekl mi plyn. kawalek przejechalem bez plynu zanim sie zorientowalem. po naprawie i dolaniu plynu wszystko ok do dzisiaj. moze to byc powiazane?? dodam ze silnik dziala normalnie ma moc i równo chodzi. stan oleju sie zgadza.

witam,

miałem taki sam problem w swoim bmw e32 735il jak ty :(

jak był zimny silnik było ok ,ale jak przejechałem ok 8 km to na biegu jałowym (na luzie) zapalała mi się kontrolka oleju,a jak dodawałem gazu lub jechała na biegu było ok

więc udałem się do kumpla mechanika i zdjęliśmy miskę olejową i się okazało,że panewki :cry2: główne i korbowodowe były wytarte :cry2: i dlatego zapalała mi się kontrolka oleju na biegu jałowym bo ciśnienia nie trzymały :cry:

nadmienie ,że panewki miałem jeszcze orginalne BMW

zakupiłem panewki firmy KOLBENSCHMIDT główne i korbowodowe nominalne (koszt 450 zł.)

wymiana oleju z mineralnego Elfa na Mobila półsyntetyk (koszt 150 z filtrem Champion) i śmiga :P

a jeżeli chodzi o prace silnika to będzie pracował normalnie i oleju ci nie będzie brała bo cały olej ci spływa między panewką do miski olejowej

ja bym na twoim miejscu sprawdził panewki

pozdrawiam