Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Jak w temacie, ile oleju potrzebuje skrzynia manualna?

Castrol najlepszy chyba bedzie?

Wymieniałem w e46 328i i tam wchodziło ok 800ml ale tu pewnie jest inaczej.

Z góry dzieki, pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

Na skrzyni biegów jest napisane jaki olej. Ja wymieniałem ponad rok temu, na skrzyni miałem napisane MTF-LT1 jednak tego już nie produkują i zamiast tego jest MTF-LT2. Sprawdzałem teraz fakture i ja go kupiłem 1,6 l i raczej tyle tam wchodzi.

Jaki jest odpowiednik tego oleju po za ASO nie wiem ale chętnie sie dowiem?:) Cena w ASO w tamtym czasie to jakieś 100zł za litr.

Opublikowano

Witam. Oleju wchodzi do skrzyni 1.6l. A olej może być np. ESSO MTF-LT-1.

A masz jakąś tabliczkę na skrzyni ?

Opublikowano

Musze właśnie zobaczyć jaka jest naklejka.

Słuchajcie a CASTROL SMX-S ?

Lałem ten olej do 328i i byłem bardzo zadowolony.Tylko czy w e60 3.0d tez można?

Jak by ktoś znał jakiś zamiennik org. oleju i podał to bede bardzo wdzięczny, bo ASO 110zł/1l chcą, a uważam żeto sporo jak na oliwe do skrzyni!

Opublikowano
Ja bym jednak wolał wydać te pieniądze i kupić olej w ASO, bo Castrol jest bardzo często podrabiany.
Opublikowano

Mam pewne źródło bo hurtownia w wwa jedna z najlepszych wieć nie boje sie o to.

Jednak zastanawia mnie czy to na pewno SMX-S bedzie dobry?

Opublikowano

Mógłby ktoś potwierdzić moje i tataraxxa zdanie?

Jutro chciałbym kupić bo bede przejeżdżał obok :8)

Pozdrawiam i dziekuje :cool2:

Opublikowano
Chyba nikt dokładnie na to pytanie nie odpowie, ponieważ BMW twierdzi, że oleju nie trzeba w skrzyni wymieniać. Wiem, że w automacie zaleca się pierwszą wymianę przy ok. 160 000 km a kolejne co 60 000- 80 000 km. Więc być może w manualu są takie same interwały lub lekko wydłużone.