Skocz do zawartości

[E81] Wymiana silnika 123d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Państwa,

jest to mój pierwszy post, niestety zacznę od razu od pytania, w miarę możliwości Proszę o podzielenie się każdym doświadczeniem ze mną.

Rzecz opiera się na wymianie wadliwego silnika w 123d, po najechaniu na przeszkodę został uszkodzony, prawdopodobnie coś zakłóciło obracanie się jednej z części, nie chcę dywagować, bo dokładnych informacji nie posiadam, tak czy inaczej jest do kompletnej wymiany. Z racji, że nigdy nie traktowałem przełożenia silnika jak sporo dzisiejszych mechaników jako zwykłej części zamiennej, odnoszę się do Państwa z pytaniem, na jakich aspektach należy się skupić podejmując się całkowitej wymiany silnika, z jakimi przeszkodami należy się liczyć, a co za tym idzie ze zwiększonymi kosztami, i czy ogólnie rzecz biorąc taka operacja ma sens i jest korzystna w długo falowej eksploatacji auta? Chciałbym z góry podziękować za wszelką pomoc.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witaj w naszym gronie adriens777! :D

Kiedyś też miałem podobną sytuację. Zdecydowałem się w końcu na remont silnika.

Przekonał mnie o tym mechanik, mówiąc że wiem co mam i wiem co zakładam. Gwarancja na części, na robociznę.

A kupno uzywki też przerabiałem. I tu zaczynają się schody, bo każdy chce kupić nak najtaniej i jak w najlepszym stanie.

Kupno silnika w dobrym stanie z jakąś tam gwarancją wiąże się niestety z dużym wydatkiem.

A z gwarancjami (gwarantami) różnie bywa. :mrgreen:

Z Twojego postu wynika, że chyba nie darzysz okolicznych mechaników zaufaniem... :?

Skąd my to znamy... :wink:

W Twoim profilu nie ma miejscowości skąd pochodzisz, być może ktoś z nas mieszka niedaleko Ciebie i mógłby Ci kogoś godnego polecić.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Cześć adriens777,

nie jestem mechanikiem, ale miałem styczność już z kilkoma pojazdami w których silnik "padł". Jeżeli uszkodzenia są poważne to najczęściej dużo taniej wychodzi kupić nowy silnik. Nie wiem z którego roku masz samochód, ale jeżeli z lat 2007-2010 to zdecydowanie lepiej będzie go wymienić (z tego co pamiętam - problemy z rozrządem). Inna sprawa że akurat silnik który posiadasz jest bardzo rzadki - na allegro widzę w tej chwili jeden taki wystawiony, cena też dość konkretna. Sama wymiana nie jest jakaś specjalnie droga, jak dobrze pamiętam to w 1000 zł powinieneś się zamknąć.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi. W zasadzie to jestem wciąż mobilny i ciężko jest określić moje położenie, tak czy inaczej jeśli moglibyście kogoś polecić w Krakowie do wykonania takiej ''operacji'', byłbym wdzięczny, ostatnio najczęściej mieszkam właśnie w tym mieście. Samochód jest z roku 2008, też słyszałem o awariach tego typu, w związku z przesunięciem podzespołów przez BMW, a koledze pewnie chodzi o ten silnik:

http://moto.allegro.pl/silnik-n47-n47d20b-204km-123d-bmw-e81-e82-e88-e87-i2201891118.html

Nie ukrywam cena dość wysoka, ale niestety tych silników jest mało, przy tym jest to ''golizna'', a nie wiem co może jeszcze dojść do wymiany, więc zastanawiam się czy w 10tys. zmieściłbym się z wszystkim, jak sądzicie? Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, o ten silnik. Cena nie jest jakaś zastraszająco wysoka - silniki do 118d/120d kosztują koło 3500 zł, a 123d to prawdziwa rzadkość. Musisz dowiedzieć się co dokładnie padło w twoim silniku - bez tego trudno robić jakiekolwiek wyceny. Z tego co widzę to sprzedający ma jeszcze sporo innych części do 123d, więc nie powinno być dużego problemu w skompletowaniu całości. Cena zapewne jest również do negocjacji, ale nie zaczynałbym z tej strony - najpierw dowiedz się dokładnie czego Ci trzeba, potem szukaj silnika po 2010 roku, potem negocjacja ceny.

Pozdrawiam

Michał