Skocz do zawartości

[530i]Zawieszenie touring- sportowe na standard?-sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy wpisałem na forum prośbę o rozkodowanie numeru vin i wyszło tam m.in:

227 SP/SUSPENSION W SELF-LEVELING SUSPENSION

Czy jest to wersja m zawieszenia czy sportowa?

Moje pytanie jest następujące czym różni się standardowe(bardziej komfortowe zawieszenie) od tej wersji u mnie?

Niestety jak na mój gust to zawieszenie jest za twarde na Nasze marne drogi(rodzinka na tylnej kanapie) i chciałbym wymienić te elementy, które potrzeba aby przejść na wersję zwykłą.

Moje pytania:

1.Czym oprócz sprężyn z przodu i amortyzatorów różnią się takie zawieszenia?

2.Czy poduszki w Nivo różnią się w wersji sport a zwykłej, czy jest to tylko kwestia kalibracji aby nivo się podniosło gdy przód pójdzie wyżej na zwykłym zawieszeniu?

3.Czy łączniki stabilizatorów są takie same?

4.Jakie polecacie sprężyny i amortyzatory do zwykłej komfortowej wersji?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

ps.Jeśli był gdzieś ten temat proszę o przeniesienie, jednak nic w tej kwestii nie znalazłem.

Opublikowano
227 SP/SUSPENSION W SELF-LEVELING SUSPENSION

kolego to nie jest żaden m-technik a zawieszenie tzw. samopoziomujące (nivo) chociaż to SP chyba oznacza sport, ale czy jedno nie wyklucza drugiego - tego już nie jestem pewny

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Tak zdaję sobie sprawę z tego,że to może(lub z pewnością nie jest..) typowe "M" jednak jest to sport czyli niżej i sztywniej siedzi...

Tak jak powyżej interesują mnie różnice między komfortowym(standardowym) a utwardzonymi wersjami sport/sport w wersji m...

Co muszę wymienić i z jakich marek aby dojść do bardziej komfortowej opcji oraz to nieszczęsne nivo, czy oprócz amortyzatorów z tyłu muszę zmienić poduszki nivo, czy tylko amorki...

Opublikowano
amorki musisz zobaczyć jakie są bo mogą być zwykłe a wtedy wystarczy zmienić sprężyny z przodu i podjechać do serwisu by nivo podnieść (komputerem) do ustawień standartowych