Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym sam wymienić olej, filtr oleju i powietrza. Olej obecnie zalany ELF 10w40 competition sti i chcę wlać taki sam, mówią że dobry dla tego silnika.

Mam prośbę do posiadaczy 3.0 V8 żeby opisali jak mam wymienić olej. Ogólnie wiem co do czego tylko sama procedura zdjęcie osłony pod silnikiem, odkręcenia korka oleju, co mam mieć gotowe do zlania tego oleju. Do tego wymiana filtra oleju bo powietrza to banalnie proste.

Z tego co wyczytałem to 7,5L oleju wchodzi to 2x 4L trzeba.

Filtr oleju mówili że występują dwa rodzaje :?

Może podam dokładną datę produkcji auta i miesiąc to ktoś mi powie który filtr oleju mam zamówić ? 1995/03/23

Znalazłem żółtą kartkę w aucie, pisze na niej Filtr oleju i na czarno OE 649/3.

Dziękuję i Pozdrawiam

Opublikowano

grzejesz auto na maxa w pion.

zlewasz olej

zostawiasz na pol godzinki niech zleci do ostatniej kapki.

czyścisz tam gdzie jest korek spustowy

czyścisz srodek gdzie jest filtr dokładnie szmatką

wkładasz nowy. zalewasz go lekko olejem

potem zakrec silnikem raz.

poczekaj drugi raz poczekaj

i za 3 odpalasz na chwilę

nie atrzesz silnika :)

potemtylko uzupełniasz olej

wlej za mało niż masz wlać za du żo

potem uzupełnij

Opublikowano
Rozgrzej auto i wyłacz silnik,odkręć korek wlewowy na pokrywie zaworów,odkręć korek w misce i spuśc olej,odkręć pokrywę filtra i wyciągnij filtr...jeszcze zleci troszkę oleju pewnie.Poczekaj z 15 min aż olej zleci a w tym czasie możesz z obudowy filtra wybrać ewentualny szlam i wytrzeć go w środku.Jak już olej zleci zakręc korek w misce z nową uszczelką oczywiście.Włóż nowy filtr a nowy oring na pokrywie posmaruj lekko olejem i zakręć filtr.Wlej olej do silnika na troszkę wiecej jak połowa stanu zakreć korek wlewowy i odpal silnik aż zgaśnie kontrolka cisnienia oleju...to kilka sekund.Wyłacz silnik i poczekaj pare minut aż scieknie olej...nastepnie uzupełnij olej...ja zawsze dolewam na 3/4 stanu,zakreć korek wlewowy i odpal silnik...posprawdzaj czy nigdzie nie cieknie tzn spod korka w misce i spod pokrywy filtra...jeśli wszystko OK to w drogę.PS...ja nigdy nie zalewam filtra i uważam to za zbędną fanaberię...ale jeśli chcesz zalać to proszę bardzo.Pozdrawiam.