Skocz do zawartości

Awaria czujnikow parkowania z tylu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Pare dni temu w trakcie cofania zanim jeszcze dojechalem do przeszkody tak zeby czujnik mogl ja "zobaczyc" zaczelo sie piszczenie z tylu. Byl to juz pisk ciagly taki jak przy maksymalnym zblizeniu do czegos. Wylaczylem PDC, pojezdzilem troche i potem przy parkowaniu juz bylo w porzadku. Za pare godzin znowu to samo a potem znowu samo przeszlo. Ze akurat w weekend zmienialem olej to przy okazji kolega podpial kompa i inpa wyrzucila taki opis bledu:

-------------------------------------------------------------

23 Wandler vorne Mitte rechts

Error frequency : 203

Ausschwingfehler

sporadischer Fehler

Blad zostal skasowany i wszystko wrocilo do normy az do wczoraj. Teraz jak tylko wrzuce wsteczny i PDC sie wlaczy to piszczy juz piskiem ciaglym.

Czy ktos ma jakies sugestie od czego zaczac?

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Wynika z tego, że szwankuje Ci czujnik PDC - z przodu ten wewnętrzny prawy. Ponoć prostym testem jest przyłożenie palca do czujnika kiedy jest aktywny - sprawny czujnik powinien powodować na palcu odczuwalne bardzo delikatne mrowienie.

Na początek sprawdziłbym połączenie czujnika czy gdzies kostka nie jest obluzowana lub nie zaszła wilgocią.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

No tak, jak byk stoi ze z przodu z prawej.... Tylko czemu ja slysze pisk z tylu? Moze juz sie tak postarzalem ze sluch mnie zawodzi :D

Musze sie przyjrzec temu czujnikowi w weekend. Czy przy okazji kolega moglby mi podpowiedziec jak wyjac czujnik bez strat wlasnych?

O Tempora! O Mores!