Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam adapter do starego telefonu nokia, taki jak ten:

http://sprzedajemy.pl/adapter-bmw-nokia ... daz,193250

Czy jest możliwość ściagnięcia skądyś do jakiegoś nowego modelu?

Albo czy jest jakiś adapter adaptera :D na blietooth?? Jak wiadomo w nowych telefonach rozmowa idzie juz po bluetoothie, wieć może ktoś wpadł na pomysł, żeby w miejsce gdzie był adapter (pod podłokietnikiem) na telefon włożyć adapter z bluetoothem.. z jednej strpony łaczył by sie po złaczach z samochodem (kieronica - odbiór rozmowy) a z drugiej bluetoothem z telefonem, pewnie w tym wypadku już nie tylko NOKII.. ;))

No więc czy ktoś wie, czy takie coś istnieje i można to gdzieś kupić.. allegro/ebay etc...

Z góry dzięki za pomoc/sugestie.

Opublikowano

Po pierwsze zmień linka bo nie działa.

Po drugie chyba nie musisz nic kupować... chyba.

U siebie mam adapter pod Sony Ericsson K750i , zakupiłem specjalnie pod niego telefon na Aledrogo... myślałem że wystarczy wsadzić i zadziała ... i d.pa nie zadziałał.

W/g Vin'a nie mam bluetooth tylko instalację "przygotowaną" pod bluetooth - 644 PREP. FOR. MOB. PH. BLUET. INTERF.

Bluetooth jest !! Kod wyciągnąłem INPą - podstawka służy mi tylko do ładowania bo telefon działa po blu-cie z ... kieszeni.

Paruje się naciskając guzik ( ten z mówiącą buźką) na wyłączonej stacyjce i przekręcając w pozycję zapłon - po kilku sekundach powinien być komunikat parowania i samochód ma widoczny interfejs Bluetooth...

Udało mi się tylko raz wymusić to parowanie - za drugim razem robiłem to INPą.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Troszke motoryzacyjnym slangiem zarzucasz, a ja dopeiro zaczynam to hobby i nie b. Cie zrozumiałem..

no " Kod wyciągnąłem INPą " nieb. rozumiem...

i adekwatnie tego, że za drugiem razem też po tym czymś się łączyłeś..

A ja mam S644A PREP.FOR.MOB.PH.BLUET.INTERF. -czyli chyba podobnie jak u Ciebie.

Pytanie mam w takim razie do Ciebei jak to mam zrobić. Rozumiem, żę bluetooth może łączyć się z każdym telefonem, no chyba ze auto fizycznie musi mieć wpięty tel do odp przystawki w jakimś tam celu weryfikacyjnym...

Powiedz mi proszę jak mam podłaćzyć się po bluetoothie z tel.. np nokia e65 dla przykłądu, bo taki mam w tym momencie.. ;pp

Opublikowano

A więc tak - INPA to program diagnostyczny .... sprawdź w dziale diagnostyka.

Potrzebny jest jeszcze interfejs (kabel) - ja mam najtańszy (w czasie gdy kupowałem - teraz jeszcze ceny spadły) za 70 zł z Aledrogo.

Jak wiesz przy łączeniu urządzeń przez Bluta musisz podać kod urządzenia z jednej jak i z drugiej strony (identyczny).

W samochodzie ten kod jest wpisany na stałe i masz go w instrukcji do telefonu. Ja nie miałem instrukcji i odczytałem go programowo INP'ą.

Blut w samochodzie nie jest widoczny dla innych urządzeń i nie da się sparować przez wyszukanie urządzenia... potrzeba wymusić widoczność włączając parowanie guzikiem i przekręcić stacyjkę lub drugim sposobem przez program INPA...

Ot całe KNOW HOW...

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano

OK! Będę próbował i dam znać jak mi poszło.. Jade dziś po kabel, widze ze znasz sie na tym.. czym sie różnia te dwa kable??

http://allegro.pl/interfejs-usb-bmw-k-d-can-gt1-inpa-dis-obd2-i2172788234.html

oraz

http://allegro.pl/interfejs-bmw-e39-e46-e60-e90-usb-1996-06-inpa-pl-i2177419342.html

oprócz ceny oczywiście.. Mówiłem, że po 70 jakiś a tu już za 50 są i podobno w znalej firmie/marce... pomożesz??

Opublikowano
...widze ze znasz sie na tym.. czym sie różnia te dwa kable??

Cała wiedza zdobyta na forum... ;)

Kable te "niszowe" to chyba jeden Chiński czort - różnica w cenie (50-70) to chyba kwestia marży sprzedawcy lub ceny za jaką kupił od chinoli.

Ten droższy kabel ma CAN'a - dla nas (e46) nie ma znaczenia więc nie warto przepłacać.

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano

Udało się!!

Byłem w centrum BMW w Krakowie (nota bene b. polecam serwis, pełen profesjonalizm o wszystko można pytać, na wszystkie męczące pytania odpowiedzą, poza tym można łazić po garażu i jest dostępne piciu w poczekalni, kawka, sofa skórzana,tv, play station + dwa pady ;D) Ja byłem b. zadowolony. Wracając do tematu.. robiłem coś u nich i przy okazji zczytali mi ten kod do bluetootha i połączyli z telefon, straaasznie fajna sprawa, taka rozmowa do kierownicy! ;D

Dzięki za pomoc i temat uważam za zamknięty!

Pozdrawiam,

Łukasz