Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

znaczy się te 3 tysiące akcyzy to handlarz załatwi na przekręcie po znajomości.

jak sam to będziesz robił i takowych nie masz to 6-7 Cię wyniesie.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

Dlatego też dla mnie osobiście auto musi być opłacone i ubezpieczone w kraju, wtedy mała obawa o przekręt z Vatem np. o czym było na forum.

Aczkolwiek znajomy kupił pod Poznaniem lub Gnieznem(już nie pamiętam) a widomo co to za miejsca na kupowanie samochodu, VW niby wszystko ok ale po 2 latach okazało się że jednak z autem nie dokońca jest ok, a że sprawa była grubszego kalibru pofatygowało się CBŚ:), że niby poprzedni właścicel coś tam przekręcił.Na szczęście okazało się że doszli kto i jak i auto mógł sprzedać bo inaczej groziła konfiskata.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

znaczy się w naszym pięknym kraju to obawa zawsze jest.

kupiłem brykę od faceta z dzielnicy.

zarejestrowana 2 lata w kraju kupiona w komisie.

po roku dzielnicowy mi wpada i o kartę pojazdu prosi i ew. papiery jakieś co mam.

głupi nie byłem dałem mu kartę tylko.

jak zgłosiłem się po odbiór okazuje się że karta w Gnieźnie do sprawy bo wyłudzili akcyzę.

dzwonię do prokuratora śmieje się ze mnie i nie chce gadać.

dzwoni prawnik okazuje się że za to wyłudzenie chcą zrobić że samochody nielegalnie wjechały na nasz obszar celny i będzie wyrejestrowanie bez prawa rejestracji :duh:

na kogo trafi na tego bęc :mrgreen:

nieważne że zero w tym Twojej winy.

ostatecznie jakoś wybrnąłem z kłopotu i sprzedałem bez wizyty CBŚ, ale niesmak pozostał.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

recykling, pierwszy przegląd, zwolnienie z vat, tablice itd to jakieś 1100zł

do tego akcyza 18.6% chyba czyli jakbyś sie chciał zmieścić w 3000 zł to kwota zakupu musiałaby wynosić jakieś 2500E

zapewne będzie clony jako uszkodzony, bez silnika czy tym podobne sprawy...

Opublikowano

Kolega również jest zainteresowany tym autem ale ja również mu tłumaczyłem, że 3k opłat to chyba jakaś bajka tylko dla ogłoszenia.

Przy dobrych wiatrach zmieścisz się z akcyzą w cenie 3k pln ale wówczas miej na uwadze, to, że kwota na umowie będzie zaniżona więc jak z autem będzie coś nie tak to wtedy bierzesz to na klate bo właściciel powie Ci, że kupowałeś coś za grosze (może w umowie, będzie zapis, że porysowane bądź uszkodzone) więc czego się spodziewałeś?

Z pewnością tego jak i innego nie można skreślać ale cena daje dużoooo do myślenia.

Jak masz chwilkę to wejdź na mobile.de i zweryfikuj za ile Niemcy sprzedają takie auta.

Sam szukałem kiedyś swojej 330 i przeszedłem przez te etapy więc wiem, że nie jest łatwo.

Może jutro bądź na dniach kolega pojedzie ją zobaczyć - wówczas zda relacje co i jak ... chyba, że kupi :)

Jeśli wpada Wam coś w oko co jest nie tak bądź czemu się dokładniej przyjrzeć to dajcie znać - z góry dzięki w imieniu kumpla.

PS.

Jeśli ktoś z forumowiczów chce sprzedać 325, 328, 330Ci (e46) w dobrym stanie godnym polecenia to bedę wdzięczny za jakieś namiary.

Mam również kumpla, który szuka również coś mocniejszego ale w kombi i tylko i wyłącznie benzyna. Raczej jakieś zadbane e46 z młodego rocznika albo e90. Jak w tym temacie możecie coś polecić to też z góry dzięki.

... ZENT może Ty zamierzasz sprzedać :D