Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wczoraj rano odpaliłem auto na benzynie był tam bodajże litr w zbiorniku i zaczoł mocno kopćić na taki wyrazisty niebieski kolor i śmierdziało benzyną po jakims czasie zgasł i już go nie mogłem odpalić ani z benzyny ani z LPG odczekałem 20 minut i odpalił normalnie i już nie kopći pierwszy raz miałem takie coś od 6 lat co to może być? za mało benzyny?
Opublikowano
Tylko litr miałeś? Chyba chcesz nową pompę paliwa sobie sprawić,mogło zaciągnąć syfu ze zbiornika.Zalej pb i zobacz czy Tak samo będzie,obys wtryskow Nie zasyfił.
Opublikowano
Jeżdze na gazie i zawsze tak odpalałem i przełączałem na gaz problemów nie było jak nie było benzyny to po prostu nie odpalił ale tak nie zakopcił zaleje pb i sie przejade zobaczymy
Opublikowano

Zalej benzyny nad pierwszą kreskę, bo zatrzesz pompę :!:

Niebieski dym może oznaczać grube palenie oleju.

Opublikowano
Ale to od czego by palił olej wszystko do tej pory było ok przecież jakby było za mało paliwa to by po prostu nie odpalił co mogłem uszkodzić ?
Opublikowano
Witam wczoraj rano odpaliłem auto na benzynie był tam bodajże litr w zbiorniku i zaczoł mocno kopćić na taki wyrazisty niebieski kolor i śmierdziało benzyną po jakims czasie zgasł i już go nie mogłem odpalić ani z benzyny ani z LPG odczekałem 20 minut i odpalił normalnie i już nie kopći pierwszy raz miałem takie coś od 6 lat co to może być? za mało benzyny?

Niebieski kolor oznacza że w spalaniu mieszanki paliwowo powietrznej brał udział olej.

Przyczyn jest wiele.

Puściły uszczelniacze zaworowe.

Duża ilośc oleju dostaje się przez odmę do kolektora ssącego z powodu dużych przedmuchów na pierścieniach tłokowych.

Uszkodzona uszczelka pod głowicą.

Pęknięta głowica, lub peknięty blok silnika.

Czy silnik po uruchomieniu pracował równo, czy odczułeś wypadanie zapłonów ?

Opublikowano
To, że nie odpalał, może oznaczać, że zapowietrzyłeś instalacje, pompa zassała powietrze i [BAD]. Chociaż wtedy musiałbyś długo kręcić zanim by zaskoczył.
Opublikowano
No właśnie kreciłem i na PB i na LPG i nic odczekałeem pare minut i odpaliłem go z gazu i tak jeździłem wczoraj na gazie cały dzień i było wmiare zaleje benzyny i zobacze wtedy co będzie sie działo ale z braku paliwa to bym chyba tak odrazu przy odpaleniu nic nie uszkodził?
Opublikowano

Od podstaw:

Pompa paliwa chodzi cały czas jak chodzi silnik. Jak każda pompa wymaga smarowania, żeby się nie zatarła. W tym wypadku za smar robi sama benzyna. Jeśli masz jej mało, to pompa podczas podjazdu pod lub jazdy z górki może chodzić na sucho bez smarowania. Możliwe, że miałeś tak mało wachy, że cały czas się męczyła aż w końcu padła.

No to odpaliłeś na LPG czy PB?

Opublikowano
Odpaliłem z gazu ale jak pojeździłem na gazie przełączam na benzyne to chodzi na benzynie tylko teraz podczas jazdy tak mi nieraz poszarpuje przód tył i właśnie niewiem czy nie uszkodziłem silnika jak tak zadymił
Opublikowano
Może to dziwne bedzie ale sprawdz filtr paliwa,bo jak miałeś mało wachy to zassał jakieś brudy ze zbiornika