Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

z racji tej ze nosze sie z zamiarem wymiany dyfra w swojej e61 n52b25 chcialem zasiegnac wiedzy specjalistow. Czy a jezeli tak to jakie sa roznice w dyfrach pomiedzy 525, 528, 530. Czy np dyfer z e39 to ten sam ??

O co mi glownie chodzi to o zmniejszenie rpm przy wyzszych predkosciach tj 130-180km/h, moja bumka posiada 6-cio biegowa manualna skrzynie biegow.

Z gory dziekuje ze informacje

Opublikowano
najlepiej jak porównasz sobie na http://www.realoem.com/bmw/select.do

jest opisane przełożenie, nr. dyfra itd.

im wyższa "cyfra" dyfra 3.15 4.41 idp. - lepsze przyspieszenie mniejsza prędkość max.

dyfry np. 2.93 2.40 większe Vmax ale słabsze przyspieszenie.

ok dzieki za info, rozumiem ze im wyzsza predkosc maksymalna tym nizsze obroty przy zadanej stalej predkosci w porównaniu do opcji mniejsza predkosci maksymalna lesze przyspieszenie, i odwrotnie im nizsza predkosc maxmalna tym wyzsze obroty. ??

Opublikowano
w mojej czyli 525i jest 3.31 w 530i jest 3.23, pytanie teraz jak duza to jest roznica, w 535xi jest 3.08. hmmmm masz moze jakies info jak ten wskaznik ma sie do jakiejs tam wartosci nie wiem vmax lub rpm/km/h
Opublikowano

dziekuje koledze za pomoc mnóstwo przydatnego info.

wychodzi na to ze roznica pomiedzy dyframi w 525i i 530i jest minimalna wiec musze poszukac czegos innego. chyba ze masz jakis inny pomysl albo moze wiesz czy psuje od innego modelu.

obroty zmaleja o 2.4% to troche malo. zakladajac ze 130km/h mam przy 2500rpm to po zmianie bedzie 2438rpm. zero zmiany mozna powiedziec. Ciekawe jak by sie zmienil czas wtrysku ale wydaje mi sie ze praktycznie w cale, wiec i spalanie by pozostalo na tym samym poziomie. :mad2:

Opublikowano
dobra decyzja chyba zapadla czyli pojdzie dyfer od diesla 530d tak I-2.56 wiec rpm zmieni sie o 29% pewnie auto bedzie mul, ale pojdzie program i jakies 20KM dojdize do tego pewnie 10Nm i bedzie lepiej.
Opublikowano
oczywiscie ze dam znac, dokladnie z przyspieszeniami i spalaniem ;) tylko ze to nie bedzie za pare dni a predzej za pare miesiecy.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ma moze ktos z was doswiadczenie czy dyfer z e65 bedzie pasowal do e60/61 ??