Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie, czy fabrycznie układ wydechowy jest rozbieralny?

Bo ja mam jakiś śmieszny tłumik i chciałbym go zastąpić oryginalnym, z tym że jest on przyspawany na chama i nie wiem czy tak ma być?

Pozdrawiam! ;)

Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.

Opublikowano
Hej, tłumik środkowy jest przyspawany do końcowego. Można je kupić oddzielnie lub w całości. Jeżeli oddzielnie to trzeba spawać. Polecam kupić całość po lifcie z M70, ponieważ prawie cały układ jest z nierdzewki, zatem wieczny. W m60 z nierdzewki są tylko końcówki wydechu końcowego. Jednakże wydech od M70 jest głośniejszy od M60.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Ja kupiłem ostatnio środkowy z M70 w serwisie i wcale nie jest z nierdzewki...Pozdrawiam.
Opublikowano
Ja kupiłem ostatnio środkowy z M70 w serwisie i wcale nie jest z nierdzewki...Pozdrawiam.

Tak jak napisałem prawie z nierdzewki oznacza, że jedynie płaszcz górny tłumika środkowego jest z normalnej stali pomalowanej na szaro. Dolny płaszcz jest z nierdzewki, ale również pomalowany na szaro, wystarczy odskrobać i pięknie nierdzewna stal, końcowy cały z nierdzewki. Z nierdzewki są nawet ochronne płaszcze naspawane na rury pomiędzy dwoma tłumikami. Mam taki zestaw z 93 roku, ładnie doszlifowany na lustro i pomalowany na nowo. Pewnie teraz już oszczędzają i dlatego są zwykłe. Mój oryginalny zestaw z grudnia 87 roku był cały ze zwykłej stali i przerdzewiał tłumik ostatni, jak i rury pod płaszczem między tłumikami, dlatego kilka lat temu zmieniłem na używkę z nierdzewki z 93 roku.

pozdrawiam Bartek
Opublikowano

No ja środkowy tłumik też mam już dziurawy bo słychać to i widać.

Kolega ma takie same auto z oryginalnym wydechem i jest dużo ciszej.

A takie pytanie: wiem że to jest chyba najmniejsze V8 na rynku, ale nie dałoby się wydobyć jakoś tego dźwięku V8 przy wyższych obrotach?

Najlepiej jakby do 2500 obr/min był cichy jak oryginał, a potem się odzywał ;)

Nigdy nie byłem za jakimikolwiek przeróbkami w limuzynie i wręcz brzydzi mnie ten chromowany tłumik końcowy po poprzednim właścicielu, nie mówiąc o buczeniu ok. 2000 obr., ale V8 powinno być słychać jak trzeba ;)

Sąsiad ma Grand Cherokee 4,7 i układ ma cały oryginalny, tylko powyciągał wszystkie przegrody z tłumików i podczas przyspieszania dźwięk jest super, a przy spokojnej jeździe cicho.

Opublikowano
jedynie płaszcz górny tłumika środkowego jest z normalnej stali pomalowanej na szaro. Dolny płaszcz jest z nierdzewki, ale również pomalowany na szaro, wystarczy odskrobać i pięknie nierdzewna stal
A to pewnie tak jest w tym moim nowym...tylko,że jest pryśnięty na szaro...zatem w mojej 740iL cały wydech jest ze stali nierdzewnej łącznie z rurami łączacymi bo zafundowałem jej wszystko nowe 2 lata temu...stary zostal tylko tłumik końcowy i kolektor.Jestem bardzo zadowolony z efektu.Pozdrawiam.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę odkopię temat.

Tłumiki są zamienne między wersjami silnikowymi?

Czy są jakoś inaczej zbudowane?

Czy końcowy tłumik z m30 podejdzie do m60 ? Bo środkowy raczej nie, musi być inny, racja?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Tłumiki z zewnątrz do wszystkich wersji silnikowych są takie same. Poza czarnymi kwadratowymi końcówkami w M70 i nierdzewnymi okrągłymi w M60. Są wzajemnie wymienne, ale mają różne średnice rur, dlatego wymienia się racze z większego silnika do mniejszego. Ja osobiście jeździłem długo na wydechu z M60B40 w swoim M70 i układ jest dużo cichszy, poza tym na hamowni to samo, a rury były jednak trochę mniejszej średnicy. Ponadto można trafić cały środkowy plus końcowy prawie całe w nierdzewce od M70, sam mam teraz taki układ, oryginał z 93. roku.
pozdrawiam Bartek
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Trochę odkopię temat: m70 miało cały czas wydech z nierdzewki, czy dopiero po liftingu?

Opublikowano
Wydech z nierdzewki był od połowy 92 do końca. Jak z takimi się spotkałem, może ktoś ma jeszcze jakieś inne informacje. Generalnie nigdzie nie ma o tym wzmianki.
pozdrawiam Bartek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie: gdzie jest różnica w wydechu między 750i, a 750iL ? W sensie gdzie jest nadrobiona różnica w długości? W którym elemencie?

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie: gdzie jest różnica w wydechu między 750i, a 750iL ? W sensie gdzie jest nadrobiona różnica w długości? W którym elemencie?

Wg ETK wychodzi że inny jest środkowy odcinek wydechu. Tłumik końcowy to to samo.

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano
Mam nadzieję, że to będzie kwestia rur łączących, a nie budowa tłumika...