Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nurtuje mnie pewne pytanie: czy warto przeplacac i tankowac do e46 320d Vpowera z Shella ??

Jedni mowia, ze kultura pracy silnika jest lepsza i ze to co przeplacasz to sie zwraca, bo na tym paliwie zrobisz troche wiecej km.

Natomiast inna opinia jest taka, ze paliwa, ktore maja wiecej oktanow sa bardziej sucha i nie poleca sie do wrazliwych diesli, a takim na pewno jest przedliftowe E46 320d.

Czekam na Wasze spostrzezenia :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Natomiast inna opinia jest taka, ze paliwa, ktore maja wiecej oktanow sa bardziej sucha i nie poleca sie do wrazliwych diesli, a takim na pewno jest przedliftowe E46 320d.

Po pierwsze ON określa się liczbą Cetanową i jest to zdolność do samozapłonu (szybkość), a im szybszy samozapłon tym lepiej.

VPower to paliwa odsiarczone i przez to zwiększają zywotnośc silnika, a i spalanie jest trochę mniejsze.

Jednak głównym problemem w naszym kraju jest indywidualne podejście danego właściciela stacji do uczciwości.

Drugi problem pojawia sie wtedy, gdy w danej okolicy takie paliwa się nie sprzedają zbytnio ze wzgledu na cenę. Paliwo się szybko starzeje więc można naprawdę wlać kiepskiej jakości paliwo.

Opublikowano

Czyli mozesz przeplacic a wlac gorszej jakosci niz standard ON ?? Z zalozenia Vpower jest drozszy o jakies 40gr. wiec nie duzo ludzi sie kusi na to paliwo i pewnie tak jak mowisz nie wiadomo ile zalega w zbiorniku na stacji :/

Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale podobno Vpover jest ciagniety z Niemiec, ale nie wiem czy to nie bajka :D

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Na pewno jest to lepszej jakości paliwo przez co ma lepszą energetyczność, ale jak zalega w zbiornikach zbyt długo to traci swoja jakość. Sam się o tym przekonałem i paru moich kolegów też.

Ale to tylko jedna stacja w okolicy, na innych stacjach tankowałem bezsiarkowe paliwa (VPower, verva, Ultimate itp.) i na pewno są lepsze od tych tańszych.

Opublikowano
ale czy nie jest mitem ,ze robisz wiecej na tych "lepszych ' paliwach i czy kultura pracy silnika moze byc lepsza ??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
ale czy nie jest mitem ,ze robisz wiecej na tych "lepszych ' paliwach i czy kultura pracy silnika moze byc lepsza ??

Nie jest to mitem.

Opublikowano
A czemu poprostu nie sprawdzisz sobie sam? Jeden miech na zwykłej pojeździj, a drugi na VPower i policz.