Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siemka. panowie nie dzialaly mi Elektrozawory po rozebraniu okazało sie ze gniazdo jest uszkodzone. ma ktos scemat jak od nowa polutowac wszystko w tym gnieżdzie? zalane to bylo takim czarnym silikonem po wyczyszczeniu sa 3 bolce 2 diody i 4 druciki po 2 od Elektrozaworu. gdzie który drucik ma byc przylutowany?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawa rozwiązana. jak by ktoś potrzebował to mogę poradnik naskrobać. wszystko działa jak powinno.

To nie pisz, że możesz zrobić poradnik, tylko go zrób. Po to jest forum, żeby uczyć się od siebie nawzajem. Ty pomożesz komuś, ktoś kiedyś pomoże Tobie.

Dużo osób na tym i nie tylko na tym forum, pisze, że ma z czymś problem. Ktoś podpowiada co może być przyczyną, dana osoba rozwiązuje swój kłopot w zasugerowany lub zmodyfikowany do zasugerowanego sposób i później cisza w temacie. Nie napiszą nawet, że sobie poradzili i wszystko działa. Kilka dni później kolejna osoba zadaje identyczne pytanie z prośbą o pomoc :duh:

I tak w kółko.

A na forum dział "Zrób to sam" nie jest tylko od brania z niego kiedy potrzeba, ale również do wrzucania DIY, tutoriali i home-made rozwiązań.

Wszyscy skorzystają.

pzdr

yaz

Opublikowano

W kostce są 3 bolce. z tyłu kostki trzeba delikatnie wydłubać czarny silikon. po oczyszczeniu pokażą się nam 2 diody które są przylutowane w odpowiedni sposób do bolców. do prawego bolca jeden koniec pierwszej diody, do lewego bolca tez jeden koniec drugiej diody, a do górnego bolca obie diody razem. teraz elektrozawory. każdy elektrozawór ma po 2 druciki. jeden jest bliżej środka (osi) elektrozaworu drugi bliżej zewnętrznej krawędzi. te druciki przeprowadzamy odpowiednimi kanalikami w kostce (po dokładnym oczyszczeniu tego silikonu są dobrze widoczne te kanaliki) od lewego elektrozaworu drucik który znajduje się bliżej osi lutujemy do lewego bolca, od prawego elektrozaworu drucik bliżej osi do prawego bolca, a od obydwu elektrozaworów druciki zewnętrzne łączymy i lutujemy do górnego bolca. u mnie po wydłubaniu silikonu okazało się ze luty były zaśniedziałe i porozczepiane(niektóre wyglądały jak zardzewiałe, były brązowe) polutowałem wszystko od nowa i zalałem woskiem.(nie miałem silikonu. a po drugie wosk nie przewodzi prądu i w razie jak by było coś nie tak to łatwo się go można pozbyć. jedyny mankament jest taki że jak kostka by się grzała to może wypłynąć. ale nic takiego na razie się nie dzieje) Są dwa rodzaje elektrozaworów ja mam takie:

http://ifotos.pl/zobacz/ajpg_rxeqenp.jpg/

a są też trochę nowszego typu:

http://ifotos.pl/zobacz/a2jpg_rxeqene.jpg/

Myślę ze budowa tej kostki w nowszym typie jest taka sama i pewnie podobnie się to remontuje.