Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka pytań odnośnie części w E46 320d touring 150kW.

Oryginalne tarcze i klocki w tym samochodzie to jakiej firmy siedzą.

Muszę wymienić wszystkie tarcze + klocki + czujniki, gdyż są już zużyte (czujnik się zapalił i tarcze są w bardzo fatalnym stanie - jakaś tania tandeta założona przez Niemre) i zastanawiam się czy zamiennik wchodzi w grę, czy dać sobie spokój i tylko dedykowane serwisowe. Rozmawiałem z mechanikiem i wstępnie powiedział że na przód tylko oryginalne tarcze (450 zł sztuka) a na tył mogą być zamienniki (190 zł sztuka). Do tego klocki i czujniki i robi się 1,5tyś zł.

Jeśli zamienniki, to jakie polecacie (jaki przedział cenowy).

Opublikowano

Podobnych tematów od groma jest, poszukaj, poczytaj.

Naprawdę nie musisz brać tarcz po 450 zł za sztukę. Dobre, polecane tarcze to ATE, Textar, Jurid. Klocki - pozytywne opinie są o ceramicznych ATE. Ludzie chwalą również sprzęt Mikoda. Aktualnie mam u siebie klocki Textar, przód i tył, a tarcze jakieś tam starsze jeszcze. Na wiosnę będę je wymieniał, kupiłem już zresztą komplet przód i tył Daco - to raczej budżetowy sprzęt, owszem, ale do spokojnej jazdy (w końcu to 316i) mam nadzieję, że styknie. Nie namawiam do nich, bo nie wiem jeszcze co z nich będzie, tylko mówię, ot tak. A, dobry sprzęt to jeszcze Zimmerman i oczywiście Brembo. A BMW oryginalnie właśnie chyba ATE i Jurid zakłada, o ile dobrze pamiętam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatno brałem u Maćka na czescidobmw.pl

tarcze ATE PowerDisc przód 2 x 200

tarcze ATE tył 2 x 150

klocki przód 120

klocki tył 100

Ceny z głowy, razem coś deko poniżej tysiaka. Ja od zawsze wierny ATE. Do tego dwa czujniki za grosze i masz z głowy.

Opublikowano
Nie polecam tarcz Zimmermanna (zwykłych) pogięły się po roku. Po autobanach nie latam, tylko miasto. Będę próbował je przetoczyć - zobaczymy co z tego wyjdzie.
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1