Skocz do zawartości

łącznik gumowy układu kierowniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej chłopaki, zmagam się do jakiegoś czasu ze zwiększonym luzem w układzie kierowniczym i zastanawiam się, czy ktoś z Was wymieniał łącznik numer 2 na rysunku?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GB81&mospid=47352&btnr=32_0396&hg=32&fg=30

U mnie przekładnia ok, nie kontrowałem co prawda śrubą na niej, ale poruszając krzyżakiem na wejściu w zasadzie luzu brak, krzyżak również ok, śruba numer 1 jest ok, jej dokręcenie nie powoduje zmian w luzie. Mam stukanie z kolumny kierowniczej podczas jazdy na dziurach i ogólnie auto lubi polatać na boki koło setki. Kiedyś było super sztywno i trochę mnie to denerwuje. Zawias, drążki nowe Lemforder, amory przód Sachs mają dwa tygodnie. Tak myślę, że ten łącznik gumowy mógł się rozlecieć i na nim jest taki luz, ale zastanawiam się jak się do niego dobrać. Kosztuje grosze z Lema. Podczas kiedy auto nie pracuje luz na kierownicy jest jakieś dobre 45 stopni od pionu w lewo i prawo.

pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Witam

Mam chyba ten sam problem, wymieniłem krzyżak i nic to nie dało

Opublikowano
  • Autor
Hej, łącznik jest dostępny po zdjęciu plastików. Jednakże to nie to, dokładnie sprawdziłem i to luz na przekładni, jak się zrobi cieplej muszę to skorygować tą śrubą na przekładni, luz jest dokładnie na ramieniu wyjściowym.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Nie wiem jak w M70, ale w M60 dostępu nie ma, bo tez próbowałem. W końcu kupiłem nową przekładnie ( używaną ), tylko nie wiem czy się brać samemu ze wymianę, czy to komuś zlecić...

Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.

Opublikowano
  • Autor
Hej, na szczęście jest dostęp, już to przerabiałem. Trochę kombinacji, ale można. Nie wiem niestety jak jest w M60, ale niektórzy mówili, że w M70 też się nie da, więc może jest szansa.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Teoretycznie dostęp jest i wszystko jest opisane krok po kroku, tylko że ja nie umiałem znaleźc śruby regulacyjnej, a co dopiero mowa o włożeniu tam kluczy... ;D

Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.