Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moi Drodzy dopadł i mnie typowy problem E38...przeciekający zbiornik paliwa.Jeszcze nie ma tragedii bo dopiero poci się troszkę na spawie od strony pasażera i tylko wtedy jak wleję więcej jak połowę czyli do około 40 litrów nic się nie dzieje.Nie chcę tego kleić bo organoleptycznie zbadałem,ze ruda wyrądziła tam niemałą szkodę i zdecydowałem się kupić drugi zbiornik...zastanawiałem się nad nowym ale po obdzwonieniu ASO w Norwegii,Szwecji,Polsce i Niemiec okazało się,że najtaniej wychodzi w Niemczech bo 814 Euro...w PL 3740zł o Norwegii i Szwecji nawet nie wspomnę...katastrofa.Jednak znalazłem używkę w podobno super stanie i gość przesłał mi VIN auta,z którego pochodzi zbiornik i okazało się,że jest to anglik 740i M60 z 1994 roku...z VINu nie wynika,żeby miał nivo więc powinien mieć 85 litrów tylko zastanawia mnie jeden wpis S850A ADD FUEL TANK FILLING FOR EXPORT Dodatkowe napełnienie zbiorn. na eksport...co to jest to dodatkowe napełnienie...bo chyba nie chodzi o to,że jest to zbiornik o zwiększonej pojemności.Czy taki zbiornik podejdzie do 728 z 1999 i czy jesli okazało by się,że jest to jednak zbiornik o pojemności 95 litrów to czy przypasuje w miejsce 85 litrowego jesli będę miał obejmy od tego 95 litrów?Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam.
Opublikowano
witam moje auto to też 728 z 97r i niedalej jak miesiąc temu wymieniałem zbiornik mój pochodzi od 750 przyznam że nie zagłębiałem się jakiej pojemności on jest ale raczej wszystkie E38 mają taką samą poj.zbiornika mój pasował bez problemu tylko że jest sporo rozbierania przy wymianie pozdrawiam.
Opublikowano
Nie wszystkie są tej samej pojemności...auta z nivo posiadały 95 litrowe zbiorniki i wtedy sa inne obejmy mocujące.Ale tak czy inaczej rafal3835 naświetliłeś mi trochę sytuację...Pozdrawiam.Acha...a pompę przekładałeś swoją czy kupiles zbiornik już z pompą?
Opublikowano
Add fuel tank filling może oznaczac dodatkowy króciec wlewu paliwa, bo zbiornik jest od anglika, czyli wlew paliwa powinien być z drugiej strony. A jeżeli ta 740stka miała jednak zbiornik 95 litrów, to nawet się chwili nie zastanawiaj, tylko bierz. Obejmy mocujące dopasujesz, a 10 litrów więcej do dyspozycji...bezcenne :)
Opublikowano
Jest też na allegro ładny zbiornik i za mniejsze pieniadze ale od diesla...a te podobno mają inne mocowanie pompy.
Opublikowano
witam ja kupiłem goły zbiornik ale wszystko pasowało pompa pływaki bez problemu a swoją drogą to nie wiedziałem że były większe zbiorniki.
Opublikowano
witam ja kupiłem goły zbiornik ale wszystko pasowało pompa pływaki bez problemu a swoją drogą to nie wiedziałem że były większe zbiorniki.
Ale kupileś goły zbiornik od diesla czy od benzyny?A większe zbiorniki montowane były do aut z nivo...masz tutaj poz nr 1 http://bmwfans.info/parts/catalog/E38/Sedan/Europe/740i-M60/RHD/A/1994/november/browse/fuel_supply/metal_fuel_tank/
Opublikowano
kupiłem od bęzyniaka pasował bez problemu kosztował z przesyłką 330zł.
No tak ale za 380 na allegro jest,jak to gosć okreslił,szczelny...ja potrzebuję w bdb stanie abym nie musial martwić się za kilka lat...mój jeszcze kilka tyg temu też był szczelny a teraz niestety przecieka.Nie twierdzę,że ten co kupiłeś to złom ale pewnie miał trochę rdzy na łączących góre i dół spawach...Pozdrawiam.
Opublikowano
nie nie ten akurat jest w dobrym stanie praktycznie wolny od rdzy też zależało mi aby za jakieś pół roku nie rozbierać tego na nowo szukałem na allegro to był jeden za 900zł zadzwoniłem do gościa od którego wcześniej kupiłem stóżaną tapicerkę i miał coś takiego,bo nowy to tak jak pisałeś kosmiczna cena a spawać stary to nie taka prosta sprawa i nie każdy się tego podejmie klejenie też nic nie da po jakimś czasie odstaje szkoda tylko roboty.
Opublikowano
Jeszcze tak dla upewnienia...wiem,że wydechy do wymiany zbiornika trzeba zwalać ale wał chyba też idzie pod zbiornikiem i jego też trzeba odkręcić...czy wał idzie nad zbiornikiem?Nie mam jak tego teraz sprawdzić dlatego pytam.
Opublikowano
co do wydechu to ja u siebie odkręciłem go z tyłu i na środku całość odchyliłasię na tyle że można było wyjąć zbiornik,a wał też trzeba odkręcić przy moście i no środku podwieszenie,po za tym musisz pomocować się z rozpięciem linki hamulca ręcznego.W sumie pracy jest na cały dzień.