Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,przepraszam od razu jesli powielam temat ale nie znalazlam takiego , mozliwe ze zle szukam za co przepraszam . Otoz autko mi nie odpala , wyskakuje blad P0366 .Zostaly wymienione 3 czujniki: crank i dwa cam i niestety wciaz nie chce odpalic i wciaz wyskakuje ten sam blad P0366. Dodam ze wszystkie 3 nie sa oryginalne BMW ,czy w tym moze lezec problem?Czy poprostu jest cos na co jeszcze powinnam zwrocic uwage?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kod usterki II P0366

Czujnik położenia rozrządu B

Możliwe usterki :

awaria czujnika

pęknięcia koła pasowego

luźne połączenie

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ten nr błędu oznacza złą pozycję wałka rozrządu wydechowego. Znając problemy silników z valvetronickiem domniemam, że przestawił się rozrząd. Przyczyną może być zużyty napinacz łańcucha, zespół regulacyjny lub wyciągnięty łańcuch.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Witam,przepraszam od razu jesli powielam temat ale nie znalazlam takiego , mozliwe ze zle szukam za co przepraszam . Otoz autko mi nie odpala , wyskakuje blad P0366 .Zostaly wymienione 3 czujniki: crank i dwa cam i niestety wciaz nie chce odpalic i wciaz wyskakuje ten sam blad P0366. Dodam ze wszystkie 3 nie sa oryginalne BMW ,czy w tym moze lezec problem?Czy poprostu jest cos na co jeszcze powinnam zwrocic uwage?

Dobrze by było aby czujniki było oryginalne a diagnoza robiona na oprogramowaniu BMW, możliwe że są jeszcze inne błędy. Czujniki oryginalne są drogie więc najlepiej podmienić je z kimś posiadającym identyczne i jeszcze raz sprawdzić. Jeżeli dalej będzie lipa to podążać tropem kolegi anjinsan.

Opublikowano

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.Autko ostatecznie odpalilo.

Ale po kolei.

1- jak juz napomknelam wszystkie 3 sensory zostaly wymienione.

2 -maz sprawdzil czy jest iskra oraz cisnienie na wtryskiwaczach,co wyeliminowalo usterke przewodow WN oraz komputera sterujacego praca w/w(oczywiscie bez uzycia jakichs specjalistycznych narzedzi).

3- wszystkie dostepne polaczenia zostaly rozlaczone i sprawdzone pod katem zabrudzenia stykow,przetarc lub pekniecia izolacjiizolacji,etc(wsio ok).

Po trzeciej z kolei probie odpalenia i jakichs 3 minutach tzw.chechlania silnik zacza zaskakiwac.

Ostatecznie odpalil,ale pracowal bardzo nierowno jakby mial problemy z rozrzadem,wiec maz poszedl za rada kolegi anjinsana i zdjal pokrywe walkow rozrzadu.Wtedy okazalo sie,ze plastikowa prowadnica lancuszka rozrzadu jest peknieta na pol,co zdaje sie moglo spowodowac przeskoczenie lancuszka o jeden zab.

Tzw.syndrom przeskoczonego zeba jest niestety czesta przyczyna problemow w tych silnikach.Tym bardziej,ze ze strony walka ssacego slychac jakies lekkie stuki,wiec moglo dojsc do spotkania ktoregos zaworu z tlokiem.Inna mozliwoscia jest wpadniecie zaworu PVC do silnika,ktory jest wlasnie po tej stronie,co rowniez sie zdarza w tym akurat typie silnika(zenujace jak na BMW) :duh: .

Dowiem sie o co chodzi juz niedlugo,bo autko musi jezdzic.

Koniec koncow wyglada na to,ze byc moze niepotrzebnie zostaly wymienione wszystkie sensory do rozrzadu(komputer i tak dalej bedzie pokazywal,ze sa niesprawne jezeli przestawil sie rozrzad).

Maz znalazl firme,ktora wypozycza zestawy blokad do ustawiania rozrzadu( za drogie zeby kupic na jeden raz)i za jakies +- 2 tygodnie rozpocznie sie walka;)

Sciaganie glowicy,ustawianie wszystkiego na nowo,szacowanie strat :cry2: .

Dam znac jak poszlo i moze zamieszcze jakies fotostory z tego tematu.

Opublikowano
Pstryknij koleżanko jakieś foty chętnie zerknę na nie. Może pokusicie się o fotostory ustawiania rozrządu w tym silniku - tego jeszcze nie było :) (oprócz TIS) albo słabo szukałem.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie,rozrzad ustawiony.W jednej Basi byl przestawiony o 1 zab,a w drugiej o dwa zeby.Jutro powinnam wstawic opis i jakies fotki.Pozdrawiam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam :). Przepraszam za meza ,zrobil fotki i opisal jak sie caly rozrzad ustawia krok po kroku razem z fotkami , ale zamiast zrobic to w notatniku , zrobil od razu na stronie , nastapily bledy i wszystko skasowalo , przeklnal tylko i juz zostawil :).Namowie go na kolejna probe , bo w tej dziedzinie zrobil sie juz specjalista :). Takze jesli ktos ma podobne problemy to prosze pisac , postara sie napewno pomoc , a ja kupilam mu nawet narzedzia do blokowania rozrzadu w okazyjnej cenie .. W kazdym razie po ktorejs juz wymianie u znajomych i znajomych znajomych twierdzi ze na dobra sprawe nie potrzeba tych narzedzi bo da sie bez.

Pisze tez zeby sie pochwalic bo przez te wszystkie fora i dzieki nim , zaczelam sie rozgladac u nas na ebay za bmw z podobnymi objawami , a chcialam zmienic swoja,, Basie ,, na lepsza moze i nowsza ktora ma podobne wady konstrukcyjne .. I udalo mi sie !!! :) Kupilam 316i z 2004 roku za cene 1700 funtow!!! ( mieszkam w Anglii ),pojechalismy z mezem , podpielismy pod sztywny hol :mrgreen: , przejechalismy 200 metrow (akurat bylo pole ), maz zrobil ja w godzine i wrocilam juz nia do domu :mrgreen:

Chcialam wstawic mojej slicznotki zdjecia , ale kompeltnie nie mam pojecia jak to zrobic :)

Opublikowano
Namowie go na kolejna probe , bo w tej dziedzinie zrobil sie juz specjalista :)

Ja też serdecznie namawiam :). Ogólnie jak się poczyta dokładnie kilka razy TIS i ustawianie rozrządu w N42/N46 to żadna filozofia.

Jak wstawiać fotki jest gdzieś chyba opisane. Najlepiej na portalu z którego po paru miesiącach nie znikną.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
lepiej swoje wstaw, większe zainteresowanie pewnie wzbudzą :mrgreen:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały