Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwna sprawa... Dzwonił przed chwilą znajomy, że znalazł zgubiony wczoraj wieczorem kluczyk. Fajnie, że znalazł, nowy kosztuje ładnych parę stów, a do tego trzeba jeszcze jakoś do domu zajechać, ale zupełnie nie w tym problem. Chodzi o to, że kluczyk nie działa - konkretnie, nie otwiera, nie zamyka centralki i nie odpala samochodu (drzwi otwarte grotem kluczyka, alarmu brak). No i teraz kilka pytań...

Czy jest możliwe, że w czasie kilkunastogodzinnego leżakowania na mrozie coś mu (w sensie kluczykowi oczywiście) się porobiło? Czy akumulatorek mógł się rozładować (stracić pojemność?) przez ujemną temperaturę? Jak sobie z tym poradzić w domowych warunkach?

BTW, pytanie dodatkowe, do administratorów, moderatorów - jaki sens w przypadku podobnych tematów ma pisanie konkretnego modelu w temacie posta? Problem dotyczy E46 (chyba wszystkie maja takie same kluczyki?), na dobrą sprawę nawet nie wiem jakiego konkretnie modelu (pamiętam, że kumpel ma benzynę, i tyle) więc to 330d wpisałem wyłącznie po to żeby temat był zgodny z regulaminem. Może w takich sytuacjach dopuścić oznaczenie typu "3xx"?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

A jakie są objawy " nie odpalania samochodu" ? Jak jest reakcja na próbę uruchomienia silnika ?

Akumulator kluczyka może się rozładować a ładuje się będąc w stacyjce w czasie jazdy pojazdu/pracy silnika.

Opublikowano
spróbuj uderzyć parę razy kluczykiem o blat stołu i następnie podejdz do samochodu i spróbuj zapalić. U mnie to działa :)
Opublikowano

Dzięki Panowie za zainteresowanie, problem już rozwiązany. Podobno skończyło się jednak w serwisie, ale póki co nawet nie wiem jakim - czy pomogła jakaś firma awaryjnie zajmująca się zamkami czy ASO - nie wiem. Jak się dowiem, dam znać bo może się komuś kiedyś takie info przyda.

Pozdrawiam,

ecml