Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam pisze po raz kolejny w sprawie skokow obrotow na zimnym silniku. wymienilem przeplywke oraz przepustnice, sprawdzone zostaly wszystkie przewody gumowe dochodzace do slinika, sprawdzilem wtryski (w salonie bmw) sprawdzone bylo cisnienie paliwa a takze iskra. w kazdym badz razie dalej jestem w czarnej d... i nie mam pojecia co moze byc przyczyna skokow obrotow na zimym silniku. prosze o podpowiedzi i pomoc
Opublikowano

Tak na wszelki wypadek, sprawdź jeszcze raz sam gumową rurę od puszki filtra powietrza. Ściśnij ją i wtedy zobacz czy nie ma pęknięć.

Iskra sprawdzona - ale to znaczy, sprawdziłeś świece czy cewki?

Opublikowano

No kolego było troche o tym.

Jezeli obroty skaczą Ci po zejściu wskazówki z niebieskiego pola do tak około 60-70 stopni to może być vanos - do wymiany uszczelki - robi je firma beisan-system czy jakos tak.

Jest gosc na tym forum czy bmw-sport, który to wymienia.

Podrzędny mechanik zrobi pewnie tak :shock:

Do Aso z tym nie jedz bo powiedza ze oni mogą wymienic całego vanosa za 3000 :mad2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W końcu znalazłem przyczyne skoków obrotów (na zimnym silniku) i brak mocy (do 3 tys obrotow) :norty: przyczyna byl seperator cisnienia oleju tzw. :arrow: ODMA . szkoda ze tak późno ........ :x
Opublikowano
mam pytanie jaki masz przebieg??? Chodzi mi o to przy jakim przebiegu trzeba sie brać do odmy?
Opublikowano
mam pytanie jaki masz przebieg??? Chodzi mi o to przy jakim przebiegu trzeba sie brać do odmy?

generalnie co drugą wymianę oleju powinno się odmę wymienić lub przeczyścić...kwestia czy masz filtr czy plastikowy separator już.