Skocz do zawartości

e34 m50b20 gaśnie po dodaniu gazu - winny czujnik temperatur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , potrzebuje szybkiej porady , może ktoś się spotkał z moim przypadkiem tak więc zacznę od początku .

Sobota ciągnąłem kable do wzmacniacza środkowym tunelem i pod konsoletą i było wszystko ok

niedziela ok

poniedziałek znikło podświetlanie suwaków nawiewu , radio i ogrzewanie tylnej szyby

poniedziałek w czasie jazdy nagle miała atak jakby paliwo się skończyło , po zgaszeniu i odpaleniu chodziła normalnie ale kasował się przebieg

wtorek wyciągnąłem konsolete bo myślałem że może gdzieś jest zwarcie ale wszystkie kable wyglądały ok i zaczęło działać radio i się uspokoiło ale dalej bez podświetlania i ogrzewania szyby

dziś jak padła to kaput , po odpaleniu jałowe ok lekko dodany gaz a silnik się dusi strzela i sapie ale po dodaniu gazu do oporu idzie normalnie , sprawdziłem czy niemam świec zalanych ale nie , świece mają 2 miechy i nie najtańsze , po wyjęciu i włożeniu cewek chodzi już normalnie , odłączyłem jeszcze dla sprawdzenia czujnik położenia przepustnicy , reakcja natychmiastowa ale zupełnie inna niż tak jak padła wcześniej ,

teraz stoi pod domem a ją się zastanawiam czy jutro czeka mnie autobus ,

może ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę srawdzić

i przepraszam za tytuł tematu ale nie przyszło mi nic innego jak to nazwać

Opublikowano
po zgaszeniu i odpaleniu chodziła normalnie ale kasował się przebieg

Może przy podłączaniu wzmacniacza, źle dokręciłeś AKU, bo objawy są takie jakby spadła Ci klema.

po odpaleniu jałowe ok lekko dodany gaz a silnik się dusi strzela i sapie ale po dodaniu gazu do oporu idzie normalnie , sprawdziłem czy niemam świec zalanych ale nie , świece mają 2 miechy i nie najtańsze , po wyjęciu i włożeniu cewek chodzi już normalnie

Jak świece ok, to może przewody wysokiego napięcia?

Opublikowano

jak znajdę gdzie to zmienię ,

a tak to aku ma miesiąc klemy czyste , masa silnika wporządku , tak samo podłączenia rozrusznika i alternatora , ale odłączyłem akumulator i zrobiłem reseta , trochę długo się uczyła jazdy ale ma razie nic się nie działo

Opublikowano
...odłączyłem akumulator i zrobiłem reseta , trochę długo się uczyła jazdy ale ma razie nic się nie działo

W jaki sposób zrobiłeś tego reseta? Tylko wyjmując akumulator, czy grzebałeś też coś w komputerze?

Bo ja też wyjąłem teraz akumulator do ładowania i nie chciałbym mieć problemów z uczeniem się samochodu, tym bardziej że to automat...

Opublikowano
dziś niestety problem powrócił tylko gożej bo już nawet na najwyższe obroty się nie wkręcała , poprostu kaput , 3 razy odłączałem akumulator stojąc na poboczu drogi i dopiero jak był odłączony na 10 i zwarte klemy to odżył ale za to spalanie 20 mimo że przepływka pokazywała 9 , paranoja normalnie , niestety niemam z kąd kompa na podmianę wziąść , byłem się podłączyć u tutejszego szamana ale komp żadnego błędu nie pokazał , już mi brak pomysłów
Opublikowano

A instalcje CA odlaczyles? Sprawdz jak bedzie sie zachowywala po resecie i bez car-audio.

Warto zobaczyc czy bezpieczniki sa cale.

Opublikowano
bezpieczniki są całe bo zawsze tam najpierw zaglądam , radio mam podłączone pod gruby kabel zapalniczki bo orginalne były już tak pocięte że nie dało się ich posklejać , wzmacniacz jest podciągniety z aku , miałem tak podłączone od kiedy ją mam i nigdy nie było problemu a na wyłączonym radiu też jest problem
Opublikowano
w sumie to nie pomyślałem że winowajcą może być imobilajzer , jak podłączałem wzmacniacz itd to wyjąłem cały moduł z pod głośnika obok pedałów ale nic nie odłączałem , miałem zamiar go wywalić bo mi padł jeden klucz do niego ale jak zobaczyłem ten pęk kabli to zbladłem i dałem spokuj , jak zbiorę się na siły to tam zajże , napewno immo jest orginał ale był wstawiany przez kogoś a nie przez firmę , widać to po kablach z kupą izolacji
Opublikowano
witam . nadeszła chwilą prawdy . po dlugiej walce winowajcą okazał się czujnik temperatury ten niebieski do kompa . jazda cały czas na ssaniu lub brak średnich obrotów a czasem całkiem nie odpalała to wszystko jego wina . może to komuś się kiedyś przyda
  • 3 tygodnie później...