Skocz do zawartości

e36- problem układu chłodzenia plus dziwna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Jestem tu od dzis, ale zanim zdecydowałem sie napisac tutaj o dolegliwosci mojej BMW, szukalem i czytalem 2 dni rozne posty na temat ktory za chwile porusze, a dlatego ze nie znalazłem podobnego do mojego. Otóż niedawno kupilem od znajomych, pierwszego wlasciciela 318i, stan bdb, tradycyjnie pojawil sie problem z układem chłodzenia, auto zapala idealnie, trzyma obroty, z układem chlodzenia to sobie poradze, martwi mnie cos innego.. czasem nierowno pracuje, leciutko telepie, nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy cieply, po prostu czasem mu sie to zdarzy , a wystepuje to od czasu pojawienia sie tych problemow z odpowietrzeniem, oleju w plynie nie ma , i płynu w oleju, sa natomiast maslane osady na bagnecie i korku wlewu oleju nie duzo ale jest. Znajomy ktory miał taki sam problem w swojej 5 tyce przekonuje mnie ze u niego tez tak było i w dodatku osłabia to prace silnika. Tylko ze ja nie widze nic wspolnego miedzy problemem z ukladem chłodzenia a spadkiem mocy.

Co Wy na to ?

Dzieki z góry za podopowiedz

Stanleyse

Edytowane przez Stanleyse

Opublikowano

Masło na korku oleju w zimę może się zdarzyć jak się robi krótkie trasy i silnik jest niedogrzany, na bagnecie nie bardzo.

Podjedź na sprawdzenie CO2 w układzie chłodzenia by wykluczyć uszczelkę.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
  • Autor

Wiem, musze gdzies poszukac stacji obslugi, nie mieszkam w Pl i to jest torche utrudnione.zastanawia mnie czy moze układ chlodzenia tj problem z jego zapowietrzeniem miec wpływ na rowna prace silnika np na zimno

Moj znajomy dokladnie mi zrelacjonował ze jego bmw mialo slaby silnik brak mocy itp , po odpowietrzniu w serwisie wszystko wrociło do normy......

Przez zapowietrzenie ukladu brak mocy ?

Opublikowano
Może czy nie to najmniej istotne, ważne jest dla czego się zapowietrza, może uszczelka ma przedmuch więc od tego zacznij sprawdzanie.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
  • Autor

Zapowietrza sie przez pekniecie zbiorniczka, malutkie ale jest. to nie problem martwi mnie to drugie...

Byc moze jest przedmuch, tylko jak jechałem na prom do gdanska to przed wyjazdem z lodzi dolalem płynu i odpowietrzyme i docjehałem 400 km bez problemow.

Potem po zjezdzie z promu musialem znowu dolac i odpowietrzyc, praca silnika była idealna, rekacja na gaz itp.

Z przedmuchem chyba bym daleko nie ujechał.. no chyba ze jest minimalny.... ale na autostradzie grzałem zdrowo ponad 140... i padło by ..a jednak nie...

Opublikowano

Witam

Witam

Napisz dokładnie jakie masz auto i z którego roku. Dodatkowo popraw tytuł swojego tematu, żeby dostosować go do wymogów działu. Ogłoszenie na ten temat znajdziesz na górze działu.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
  • Autor

ok :) poprawilem a jakie mam auto to jest po prawej stronie, dokladnie napisane :)

Zapalilem ja 10 minut temu i jest ok. tzn silnik chodzi rowniutko idealnie, przy walnietejtej uszczelce to chyba by nie bylo mozliwe,

Czy Bmw jest wrazliwe na zuzyte swiece ? mam w niej ngk; maja 35 tys km przebiegu

bede wdzieczny za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Stan

Opublikowano
jedna rada wymień świece i będzie po problemie koszt nie duży a efekty zauważalne
Opublikowano
  • Autor
tak tez zrobie, bo sa ładnie wypalone ale wyraznie zuzyte.
Opublikowano
  • Autor

Po sprawdzeniu spalin, oleju, płynu itp stwierdzam ze to nie uszczelka pod glowica.

Mysle ze to mogla poleciec uszczelka pod kolektorem dolotowym . Czy kolektor dolotowy ma płaszcz wodny ??? ( silnik m43 , 1.8 bez lpg)

Dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie poprawiłeś :duh: To jakie masz auto ma być napisane właśnie w tytule tematu, bo przecież piszesz w dziale serii E36, więc po co do ciężkiej cholery pisać to jeszcze w tytule? :roll: Czytać ze zrozumieniem proszę :mrgreen: Ponadto nie piszemy na tym forum nowego postu pod swoim własnym, tylko edytujemy i dopisujemy w istniejącym. Twoje 3 posty zbiłem w jeden. Jest to w regulaminie forum napisane, a regulamin zgodziłeś się przestrzegać w procesie rejestracji!

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png