Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy i zwracam się z prośba o fachową poradę.

Otóż problem z moją 318d wygląda nastęująco:

Zima...mróz...beemka postała 5 dni na parkingu...aku padł...podłądowałem aku...beemka kręciła ładnie a nie chciała odpalić...ale już dnia koljengo tj. wczoraj podlączyłem ponownie aku i odpaliła pięknie za piewrszym razem. Chodziła generalnie bez zarzutu.

Ale przezornie zaprowadziłem ją od razu do najbliższego serwisu (akurat Bosch mam w pobliżu) aby sprawdzili ładowanie na aku oraz świece żarowe, których u siebie nie wymiwniałem od kiedy mam to auto (tj. od 09-2010), a przejechałem od tego czasu ok.25tys km.

Panowie dziś do mnie dzwonią z serwisu, że sprawdzili i:

- aku ok

- ładowanie ok

- świece - nie ok

komputer pokazał, że jedna świeca nie chodzi, więc kazałem ją wymienić. Gdy już się dostali do świec dzwonią ponownie -> okazuje się, że świeca jest ok,

ale nie dostaje prądu, więc sprawdzili instalację. Okazało się że instalacja jest ok, a problemem jest ich zdaniem sterownik świec żarowych (koszt 425 zł w ASO - ale brak na magazynie takiego sterownika), który należałoby wymienić.

I tutaj pytanko do was koledzy o rady w tej sprawie. Zastanawiam się czy mnie nie naciągają... ??

Czy taki sterownik trzeba wymienić? Czy da sie go naprawić (ponoć jest zamknięty) ? Czy to 'normalna' usterka ? Dla mnie zupełna nowość ...

Gdzie szukać ewentualnie takiego sterownika ? (zamiennnik ma numer 7801200 - ten sam producent).

Będę wdzięczny za wsparcie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na pierwszej stronie jest kilka tematów na temat sterownika świec, wystarczyło poświęcić kilka minut i dawno miałbyś odpowiedź.

Pisz do usera ROGER-NYSA, naprawia sterowniki. Pewnie, fachowo i szybko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może świecy nie mogli wykręcić i złożyli na serownik :mrgreen:

Na 90 % sterownik bo one padają jak muchy. Najlepiej jak założyciel tematu wyśle swój sterownik do kolegi ROGER-NYSA i po 3 dniach będzie miał naprawiony lepiej niż fabryka za 80 zł, tu masz tel. do ROGERA 600218347

Ps. I zaznaczę że przez te kilka dni bez sterownika można normalnie jeździć samochodem.