Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moze ktos podpowiedziec co trzeba wymienic jezeli klapa tylna opada tam jest jakis silownik i sprezyna czyzby obydwa te elementy padly dzieki za podpowiedzi.

Opada klapa i sama szyba

Opublikowano
Przy szybie masz sam silownik i dostaniesz go w zmienniku, choc z tego co slyszalem to te zmienniki przy duzych mrozach potrafia wlasnie opadac... Od klapy jest silownik ze sprezyna i to juz dostaniesz tylko w oryginale lub uzywke. Generalnie w aso cena przekracza granice zdrwego rozsadku wiec ja poszukalbym firmy, ktore Ci te wszystkie silowniki zregeneruje. Zeby sie do nich dobrac trzeba odchylic podsufitke. Ja do zmiany zawiasu bieram sie juz dosc dlugo, bo moze to byc robota na caly dzien- tym bardziej ze trzeba podsufitki nie ubrudzic.
Opublikowano

duzy jest do klapy 2x, a maly do szyby 2x, w innych postach bylo napisane, ze czasem pomaga wymiana tylko tych malych od szyby, bo one tez wspomagaja duze

moze i samo sie naprawi, ale to do kolejnych mrozow :)

Opublikowano

Spoko, grunt, ze pozytywnie :D

tak btw, cos czuje, ze wiekszosc bawarek ma problemy z tymi silownikami, szczegolnie my uzytkownicy touringa

fajnie by bylo jakby ktos zrobil jakis manual, ze zdjeciami, bo slyszalem rozne opinie, ze trzeba zdejmowac podsufitke, lub nie

ja jak otwieram klape i patrze na to miejsce to ni cholery nie wiem jak zaczac demontarz : :duh:

Opublikowano

mam podobny problem z klapą podnoszoną hydraulicznie.

Słychać, że mechanizm procuje a klapa się nie podnosi i nie opuszcza.

Podobno mogło spaść ciśnienie oleju.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymienialem dzis zawias klpy. Strasznie duzo z tym roboty i najlepiej miec kogos do pomocy, samemu sobie nie wyobrazem. Na poczatek trzeba sciagcnac oslony szyby od wewnatrz i oslony klapy w okolicy zawiasow pomiedzy szyba a klapa (tam jest zawias mocowany). Odkrecamy szybe i przekladamy ja na dach (ja polozylem gruba plachte z gabki). Potem odkrecamy klape, wazne jest zeby klapa byla na maxa otwarta, gdy calkiem wykrecicie sruby (sa to sruby typu E czyli odwrotny torx, rozmiaru nie pamietam). Zawias mocno prezy wiec musi byc na maxa podniesiony, bo jak pusci to odbije z duza sila. Teraz klape mozna odsunac troche w tyl na tyle ile pozwalaja wiazki. Zawias jest mocowany do dachu za pomoca srub z torxem. Nie trzeba sciagac podsufitki, wystarczy odchylic pionowa plastikowa listwe pomiedzy dachem a podsufitka.

Mozna sobie porobic znaki na klapie i zawiasach, bo ustawic to jak trzeba troche sie schodzi. Generalnie caly dzien to malo na taka eskapade, szczegolnie zeby wszystko ladnie spasowac. Warto zaopatrzec sie w klej do szyb i benzyne ekstarakcyjna bo wieksze plastiki maja lipne zaczepy- u mnie ktos majstrowal i tylko tak dalo rade to zamocowac.