Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam następujący problem: po umyciu myjka ciśnieniowa samochodu z zewnątrz samochod mial problemy z zapaleniem - kręciłem go z 6 sekund po czym wyswietlił żółty błąd silnika. Bląd jest cały czas aktywny i silnik traci chwilowo obroty na biegu jałowym. Próbowałem go odpalać w dłuższych odstępach czasu, czasami trzeba go dłużej kręcić, ale w większości przypadków odpala od razu - błąd cały czas aktywny. Przy jednym spadku obrotów silnik samoistnie zgasł. Odpiołem akumulator aby zresetować system - dalej to samo. Znajomy próbował się podpiąć pod komputer, niestety nie udało się - prawdopodobnie niewłaściwe oprogramowanie w laptopie.

Tak czy inaczej nie znam jeszcze kodu błędu.

Może ktos spodkał się z tym problemem.

Czy możliwe jest dostanie się wilgoci do pudełka z jednostką sterującą?

Może mycie to tylko zbieg okoliczności.

Pomóżcie:)

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najczęściej (ale nie zawsze) nierówną pracę i kontrolkę silnika powoduje uszkodzenie cewki zapłonowej. Bez komputera można sprawdzić wykręcając świece i porównać wygląd elektrod - ogólnie ta której wygląd elektrod będzie się znacznie różnić od pozostałych wskazuje na cylinder z uszkodzoną cewką. Przy okazji warto mieć taką cewkę na zapas bo jak się zdarzy w drodze to spory kłopot z kupieniem (czasem trzeba czekać), a wymiana jest możliwa nawet samodzielnie - koszt cewki w ASO ok. 160 zł. Warto przy okazji wymienić świece - rożne są opinie na ten temat, ale ja osobiście uważam, że irydowe warto zmienić po przebiegu 50 tys km, bo podobno wpływa to na trwałość cewek zapł. U mnie komputer po wymianie wskazał 90 tys. km, ale to chyba za dużo.