Skocz do zawartości

523i 98' Umarła :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Opiszę co mi się ostatnio przydarzyło. Może ktoś miał podobny przypadek.

Przed łikendem z kolegą postanowiliśmy pojechać w Karkonosze na zimowe zdobywanie szczytu Śnieżki.

Auto zaparkowane w Karpaczu pod "Wangiem" (15pln/doba - zdzierstwo:)

Wyszliśmy w czwartek rano - szczyt zdobyty koło południa (-27+wiatr na górze) - nocleg w "Samotni".

Wracamy na parking w piątek koło południa. Auto zamarznięte na kość (temp.-19).

Odpala bez problemu ,oczyszczanie szyb i w drogę - jednak dzieje się coś dziwnego:(

Temperatura silnika doszła do pionu jednak zero ogrzewania :shock:

2 miesiące temu wymieniana pompa wody wraz z termostatem i zalany świeży płyn zimowy (-35).

Zjechałem na parking, maska do góry- kłęby pary silnik zalany płynem chłodniczym - wywaliło korek.

Połowa płynu znalazła się na silniku.

Chłodnica i dolny wąż zimne. Może zator lodowy? Dolałem płynu - dokręciłem korek, myślę -zaraz puści i będzie OK.

Niestety po ujechaniu paru kilometrów temperatura zaczęła gwałtownie rosnąć ,zanim doszła do czerwonego pola zgasiłem silnik i zjechałem na parking :(

Pierwsza myśl - może termostat się zawiesił - na biegu go wykręciłem - niestety nic to nie dało.

Wezwałem znajomego z lawetą ,zanim dojechał z Wrocławia zdążyliśmy zjeść sycący obiad i obrobić zdjęcia z wyprawy:)

Auto zostało odholowane na warsztat - jutro mają zobaczyć co się stało ,jednak kolega laweciarz/mechanik obstawia na uszczelkę pod głowicą.

Czy tak wyglądają objawy padniętej uszczelki?

Czy jeśli dojdzie do wymiany i silnik będzie rozgrzebany - co można wymienić/ulepszyć/zmodernizować prócz uszczelki żeby silnik pochodził jeszcze drugie tyle (250tys).

Poprosiłbym o zestawienie czynności które można wykonać i części które należy kupić. Tym bardziej że mam czas i możliwość żeby posiedzieć w tym warsztacie i to zrobić.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

dużo rzeczy mogło się zepsuć.

korek

złe odpowietrzenie

raczej głowica nie jak ze swojej miejscowości jechałeś i było ok nie kopcił nie wywalał płynu. Jedynie po tej awarii mogła głowica/uszczelka się uszkodzić.

Głowica do sprawdzania szczelności na zimno i gorąco. Wymiana popychaczy jeśli grały po dopaleniu. Koszt nie duży a głowica i tak na wierzchu. Uszczelniacze zaworowe do wymiany i dotarcie gniazd zaworowych. Będziesz miał głowice zdjętą to niech mechanik zajrzy w jakim stanie jest dół. Jak gładź na cylindrach wygląda itd. Brał olej? Jak brał to ile?

Opublikowano
identyczny przypadek miałem w 520 Zle odpowietrzone auto, poduszka powietrzna i cyrk murowany .