Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po obejrzeniu dzisiejszego programu w tvn turbo w którym to przedstawiono twórcę i jego wynalazek, o których przeczytać mozecie w tym linku:

http://www.fakt.pl/Wymyslilem-auto-na-wode-,artykuly,86308,1.html

zacząłem sam zastanawiać się czy nie wykombinować czegoś podobnego, może ogniwa wodorowe z alledrogo rzeczywiście w krótkim czasie się zwrócą

[mówię o samych ogniwach(ok 400-500zł) bo gotowa instalacja do silnika do 2.0ccm kosztuje już 3tys, a nietrudno policzyć że jak auto pali niedużo czyli ok 10-12l to taka inwestycja przy spalaniu mniejszym o polowe za prędko się nie zwróci, a znów gwarancji do tej instalacji zdaje się nie dają, a i nie zauważyłem aby montaż oferowali]

może ktoś wie o tym coś więcej, bo z tego co mi wiadomo to nie jest to popularne rozwiązanie, aczkolwiek w świecie praktykowane, podobno auto z takim rozwiązaniem nie przejdzie przeglądu(no a przynajmniej, bez odłączenia zasilania wodą, czy też parą)

inny link w którym co nieco mówi o tym rozwiązaniu http://www.auto-na-wode.pl/demo/index.html

Ciekaw jestem, jak to możliwe, że auto zacznie mniej palić, jak komputer dowiaduje się że ma zmniejszyć dawkę paliwa, a może to nie rozwiązanie dla MPI?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lpg i Metanol to są alternatywne źródła które podczas spalania dają energię.A jaką można energię "wziąć" z wody dla silnika spalinowego? Żeby zrobić z tego wodór też potrzebna jest energia.Proszę poczytać trochę praw fizyki,a wszystko będzie jasne.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Patent Gulaka to nie hho,w pierwszym przypadku jest to podgrzewana woda,para wodna trafia do silnika,hho (gaz browna) to elektroliza wody,z której powstaje mieszanka palna wodoru z tlenem.Instalacja hho bez elektroniki nie obniży spalania,ale poprawi osiągi,żeby obniżyć spalanie trzeba podłączyć się pod pod sondę lambda i pod przepływomierz,z tego co widziałem są instalacje hho z elektroniką,nie tak dawno była na allegro e32 z silnikem m30 z instalacją hho,rozmawiałem z właścicielem na temat spalania,twierdził,że auto spalało mu 11 litrów gazu lpg w mieście i ok 7 litrów w trasie wspomagany gazem browna.
Nur bmw e32