Skocz do zawartości

318d grzeje sie płyn powyżej 120km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem tydzień temu BMW E46 318d 116KM i przyszły mrozy i moja wina bo nie sprawdziłem na jakim płynie chłodniczym jeździł poprzedni właściciel. Przyszedł mróz i auto przymarzło, u mechanika odmarzło, wymienił płyn i nic nie cieknie odziwo a wyglądało to nie ciekawie:( wszystko pali, jeździ, płyn nigdzie nie wycieka tylko jak sie depnie na 5 biegu pow. 110-120 km/h to rośnie temp płynu chłodniczego...jak sie zwolni to spowrotem wraca na 90st, a jak sie da wyższe obroty na 2,3 biegu to jest normalnie 90st...wiec moje pytania jaka jest tego przyczyna??? i jak to naprawić????

Edytowane przez marek2042

Opublikowano
Może mróz zrobił krzywdę termostatowi?
Opublikowano
  • Członkowie klubu

proszę zmienić tytuł wątku

viewtopic.php?f=69&t=117886

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
  • Autor
zagrzewa sie normalnie szybko, leci ciepłe powietrze wiec kompletnie nie wiem gdzie szukać przyczyny:(
Opublikowano

Zależy jak mocno zamarzł.

Można obstawiać złe odpowietrzenie, uszkodzone lopatki pompy wody...lub najgorsze glowicy.

Opublikowano
  • Autor
a jakie są objawy uszkodzenia głowicy lub pompy wody ?? może być tak że traci moc przez to?? czy można z tym jeździć do czasu naprawy??? i jakie są te koszty??
Opublikowano

Uszkodzona pompa wody nie "wyrabia" się przy wyższych prędkościach bo nie ma czym pompować. Uszkodzona głowica powoduje przedostawanie się ciśnienia do układu, zapowietrzanie i kłopoty z przepływem. Stąd gotowanie sie płynu.

Zacząłbym od najprostszej rzeczy czyli porządnego odpowietrzenia.

Opublikowano
  • Autor
to może teraz należy odpowietrzyć cały układ i zobaczyć czy znowu sie będzie grzało, jeśli tak to szukać innych przyczyn. Zauwarzyłem też że samochód jest osłabiony, a pompa paliwowa też mogła sie uszkodzić???
Opublikowano
Pompa paliwowa nie. Zacznij od sprawdzenia ukladu chłodzenia czy np węże chłodnicy nie są zbyt twarde.
Opublikowano
  • Autor
chyba jak pojade na jakiś warsztat to będą wiedzieli o co chodzi, tylko ja też nie chce być zielony żeby mi zaraz pół silnika nie kazali wymieniać;/