Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie laika, ale nie moge znalezc informacji:

Ktora z modeli F10(benzyna oczywiscie) ma pod maska silnik V8 ale bez zadnych turbin- jest taka w ogole?

Pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę poczyściłem, nawet z rozpędu trochę za dużo...

Nie zamykam, bo po co, niektórzy muszą się dokształcić na forum zamiast via google :wink:

@monogramus :arrow: R4 2.0 184KM też ma turbinę, to jest ten sam N20 co w wersji 245 KM....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Czyli to jest zupełnie nowy silnik, ten 2.0i? To nie jest ten który był w E9X 2.0i, miał chyba 170 KM, potem chyba 182 KM. Nie wiedziałem. Czyli już tylko 3.0 R6 zostało, pewnie niedługo też zlikwidują, a potem zmienią biało-niebieskie śmigło na cztery kwadratowe :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wersja 170-konna byla wolnossaca, nowe 2.0i jest na twinscroll'u?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Tak. Turbina Twin Scroll. Ma tylko obniżoną moc w stosunku do 28i. Nie znam szczegółowych różnic konstrukcyjnych, ale podstawy budowy typu Vanos, twinscroll są takie same.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czyli to jest zupełnie nowy silnik, ten 2.0i? To nie jest ten który był w E9X 2.0i, miał chyba 170 KM, potem chyba 182 KM. Nie wiedziałem. Czyli już tylko 3.0 R6 zostało, pewnie niedługo też zlikwidują, a potem zmienią biało-niebieskie śmigło na cztery kwadratowe :)

choroba, żeby ten 3.0 R6 miał kilkadziesiąt niutonów więcej i występował z xDrive to wybrałbym ten silnik do F10...

poza tym ciekawe czy brak wersji xDrive spowodowany jest właśnie zbyt małym momentem, nawet wersja 528i występuje z xDrive