Skocz do zawartości

320d Nie dogrzewa silnika i wnętrza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakieś pół roku temu wymieniłem termostat ten przy bloku silnika bo był pęknięty.. Teraz gdy naszły mrozy to mam problem tak przynajmniej mi się wydaje z dogrzewaniem silnika ponieważ gdy odpalę samochód po nocy i jadę do pracy 10km To wskazówka od temperatury jest na tej pierwszej białej kresce czyli ćwiartce.. Czy nie powinna po przejechaniu 10km wskoczyć już na połowę tak jak powinno być ? na połowie dopiero jest po przejechaniu jakieś 20km..

A druga sprawa to coś słabo ogrzewa mi wnętrze tzn mam ustawione na 32stopnie a w ogóle tego nie czuć.. przecież przy takiej temp.. nie dało by się usiedzieć w samochodzie... W czym może być problem ?

Opublikowano
To wymien sobie kolego termostat EGR ,ja miałem niedawno to samo ,chociaz mam walniety sterownik od webasto to i tak po około 5klm juz mam 63 stopnie bo tyle pokazuje u mnie komputer na tej kresce o której piszesz.
Opublikowano
u mnie webasto jest odłączone całkowicie ;/ wypięta wtyczka ;/ bo cały czas w leci przy otwieraniu drzwi się załączało więc odpiąłem wtyczkę ;p czyli mówisz że to wina po stronie termostatu egr ? czy ten termostat egr jest odpowiedzialny za grzanie wnętrza ?
Opublikowano
Robert ma racje. Silnik ma dwa termostaty. Mój od EGR był zrypany. Po wymontowaniu bez problemu można było dmuchnąć w niego i powietrze przelatywało bez wiekszego oporu, co nie idzie tak łatwo w nowym. Dziękuje za rozwiązanie problemu i pozdrawiam :cool2:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Podpinam się w temat

Mam podobny problem tylko że mi nawet po przejechaniu 30km wskazówka ledwo dochodzi do pierwszej kreski

Pomocy ??????? :cry: