Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Poszukuje jakiegoś zgrabnego kombi do jazdy w godzinach pracy. Jeżdżę dość dużo ( między 2 a 5 tys. km miesięcznie ), głownie na krótkich odcinkach więc w grę wchodzi tylko LPG. Jeśli chodzi o BMW to syn ma e34 poza tym nigdy auta tej marki jeszcze nie miałem, ale postanowiłem spróbować ( wcześniej VW Golf IV i Honda Civic ). Znalazłem taką aukcję: http://otomoto.pl/bmw-318-gaz-sekwencyjny-brc-C21942614.html. Dzwoniłem do gościa, mówił że autko jest sprowadzone z Włoch i jest w stanie bardzo dobrym chodzi na benzynie, jak i na LPG. Zapala się kontrolka Check engine. Tłumaczył się tym że w tym aucie przy LPG tak musi być ponieważ sonda lambda oszukuje sterownik i dlatego pojawia się kontrolka. Trochę mnie to zdziwiło bo nigdy przy żadnym aucie z LPG nie zapalało mi się Check engine, ale na początku tego tygodnia przejadę się ją obejrzeć. Chciałbym się dowiedzieć na co w tym modelu mam zwrócić szczególną uwagę przy kupnie i co może oznaczać takowa kontrolka? Może ktoś już ją oglądał lub widać coś na zdjęciach czego moje oko nie uchwyciło. Z góry dzięki i pozdrawiam :)
Opublikowano

NIC nie ma się świecić, czy to na Pb, D czy LPG. Nic! Żadna sonda nic nie oszukuje. To raczej sprzedawca ściemnia.

Co do gazu - BRC, o ile to cały komplet BRC, to dobra instalacja, i jeśli jest dobrze ustawiona, to nie ma prawa być czuć kiedy przełącza na gaz. Zimą powinna po 2-3 minutach (po odpaleniu rano, na zimno) przerzucać na LPG. Jak się ewentualnie przejedziesz nim, to pokręć silnik tak na co najmniej 5000 rpm - nie może wtedy przerzucić z powrotem na benzynę, ma cały czas na gazie iść.

Foty samej instalacji możesz wrzucić na lpg-forum.pl to Ci chłopaki powiedzą, czy to jest jakoś rozsądnie zmontowane czy zdrutowane. Taki wstępny sygnał czy to może dobrze działać.

Samo autko - przebieg między bajki, to raz. Dwa, dokładniej przyglądnij się lewemu przodowi, bo coś lakier jakoś dziwnie patrzy. Choć może to gra światła ;) Skóry trochę zmizerowane, gajga jakaś obgryziona. No ale czego chcieć, to >10 letnie autko, ok. No i cena jednak dość niska.

A w ogóle chyba to niedawno to autko się pojawiało tu na forum w temacie aut do zakupu.

Opublikowano

kolego powiem tylko tyle - NIGDY nie wierz w zadne slowo handlarza, oni zawsze powiedza ci to, co chcialbys uslyszec

kieruj sie tylko tym, co sam widzisz

wez ze soba kogos obeznanego w temacie na ogladanie auta i oczywiscie najlepiej sprawdzic na komputerze dlaczego ta kontrolka sie swieci

Opublikowano
To, że handlarze wymyślają różne ciekawe bajki to wiem ( raz spotkałem się z E39 z przetartym fotelem i odklejającą się podsufitką a na liczniku 120 tyś km, właśnie w komisie ), dlatego staram się kupować od ludzi prywatnych, niestety nie zawsze się takie samochody trafiają. Przez jakiś czas miałem Golfa IV właśnie z BRC i instalacja spisywała się rewelacyjnie. Chodzi mi o to co możne oznaczać ta kontrolka, bo jeżeli byłaby to kwestia regulacji gazu to żaden problem. Czytałem też, że może to być padająca sonda lambda. Jakie mogą być koszty takiej naprawy? Poza tym skoro check pojawiał by się od gazu to jeżeli odpaliło by się na PB to nie powinna się zapalić, dobrze rozumiem? Czy E46 ma jakieś charakterystyczne rzeczy, które świadczyłyby że dany egzemplarz ma już dość?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytałem też, że może to być padająca sonda lambda. Jakie mogą być koszty takiej naprawy? Poza tym skoro check pojawiał by się od gazu to jeżeli odpaliło by się na PB to nie powinna się zapalić, dobrze rozumiem?

Raczej nie jest to tylko kwestia regulacji gazu. Prędzej padajaca sonda lambda, zepsuty (wypalony katalizator), nieszczelny dolot. Sporo rzeczy może powodowac swiecenie sie CHECK ENGINE.

jesli to tylko sonda, to naprawa kilka stówek.... katalizator to juz droższa sprawa

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...