Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z kolegów zna dobry środek/sposób do pozbycia się z lakieru tzw. hologramów??? Od dłuższego czasu używam do wszystkich samochodów środka Color Magic firmy Turtle Wax i o ile jestem z niego zadowolony bo nadaje ładny połysk i niweluje drobne rysy (jest pod kolor lakieru) to nawet zaraz po polerce gdy auto stoi w słońcu widać kuliste drobne ryski na całym aucie. Czy jest na to jakiś sposób i jak się tego pozbyć (najlepiej domowymi sposobami :wink: )

P.S. mój lakier to: Black Sapphire metallic.

Opublikowano
Hologramy są wynikiem źle przeprowadzonej korekty ("polerki") lakieru. Usunąć je możesz maszynowo (miękka gąbka + plus jakaś pasta wykończeniowa typu 3M Ultrafina/Menzerna SF 4000). Co ważne po polerowaniu każdego elementu (bądź jego części - w zależności od powierzchni) należy przemyć go IPĄ (alkohol izopropylowy).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej oddac w reca kto sie tym zajmuje zrobi profesjonlana korekte (polerke) i poznije tylko juz dbac wlasciwie myjac go i uzywajac odpowiednich kosmetykow :cool2:
Opublikowano
Co do samej polerki to polecam pastę 3M z zielonym korkiem a na koniec jakiś dobry wosk. Mój brat jest lakiernikiem i polerował moją Bunie i wyszła przepięknie natomiast na koniec używał jakiś zwykły wosk nie koloryzujący nazwy nie pamiętam ale mówił że jest najtańszy a niczym się nie różni od np. sonaxa
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

co do wosku to juz jest koncowa sprawa mozna dac selant albo naturalny na lato polecam naturalany :norty:

teraz na zime mam polozny 476s kilka warstw z jednego powodu bo on wytzrymuje bardzo dlugo u mnien siedzi juz 2 miesciac w ekstramalnych warunkach :cool2:

oczywiscie mysice na dwa wiadra z,zadnych szczotek i bezdotykow (jeslibezdotyk to tylko opukanie woda) po umyciu jakis QD i jest bajka

Opublikowano
Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Czyli jednak bez wizyty u profesionalistów się nie obędzie :( Wstępnie pytałem w Kaliszu i twierdzą że za cztery stówki są w stanie uwolnić moje auto od tych hologramów (pracują na kosmetykach Meguiars).Gdyby jednak ktoś miał gotowy sposób (jak i czym po kolei) którym sobie poradzę sam to poproszę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie oplaca Ci sie poniewaz musialbys kupic polerke odpowiednie pady ,pasty,i inne srodki!!

Ja bede oddawal kumplowi a pozniej kupie wosk i clener i raz na 3 tyg bede kladl wosk bo mam hopla na tym punkcie!!

Megs ma dobre kosmetyli ale sa lepsze i bardziej wydajne

Opublikowano

Jeśli chce Ci się trochę pomachać ręką to kup np. Meguiar's Ultimate Compound (ok 50-60zł). Jest to ręczna pasta polerska o dość ostrej co prawda granulacji ale nie tak jak "poważniejsze" pasty typowo pod maszynę. Hologramy nią na pewno usuniesz :wink:

Ewentualnie również Meguiar's - SwirlX - delikatniejsza odmiana ręcznej pasty polerskiej :cool2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jeśli chce Ci się trochę pomachać ręką to kup np. Meguiar's Ultimate Compound (ok 50-60zł). Jest to ręczna pasta polerska o dość ostrej co prawda granulacji ale nie tak jak "poważniejsze" pasty typowo pod maszynę. Hologramy nią na pewno usuniesz :wink:

Ewentualnie również Meguiar's - SwirlX - delikatniejsza odmiana ręcznej pasty polerskiej :cool2:

Korzystając z kolegi wiedzy ( z tego co czytałem w innym wątku to nie małej! :cool2: ) chciałbym dopytać czy do zestawu który zakupiłem:

-MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND

-MEGUIARS TECH WAX 2.0 (+aplikator Soft Foam w zestawie)

-MEGUIARS EVEN COAT 2 PACK APLIKATOR Z MIKROFIBRY http://showcarshine.pl/aplikatory/79-meguiars-even-coat-2-pack-aplikator-z-mikrofibry.html

-Mikrofibry

a w szczególności do UC jest niezbędny ten aplikator Tri-color czy tymi które posiadam też da się pracować z tym środkiem?

Jeżeli tak to czy można go dostać w jakiś sklepach czy tylko net?

No i czy to prawidłowe zestawienie? - sprzedawca po obejrzeniu lakieru stwierdził że to wystarczy i niczego więcej (glinka, cleaner...) mi nie trzeba.

Opublikowano
Witam. Gdzie w Kaliszu pytałeś się o korektę lakieru?

W byłym Rondo - salon Fiata/Alfy.I tam tez się okupiłem.

Opublikowano (edytowane)

Frodo

Te aplikatory ktore kupiles sa raczej za miekkie do polerowania lakieru. Uzylbym juz predzej tego od NXT ale to i tak za malo.

Tri kolor jest na tyle praktyczny ze mozesz uzywac dwoch stron aplikatora - ostrzejszej i mniej ostrej. Proponowalbym jego zakup bo do UC bedzie jak znalazl, a i do innych czynnosci sie przyda.

Co do glinkowania...

Glinkowanie to PODSTAWA jesli zabieramy sie za polerowanie i kolejne czynnosci. Cleaner przed woskiem tez powinien byc. A o czyms takim jak politura do Twojego czarnego lakieru nie wspomne. Wiec te brednie ktore opowiadal Ci Pan sprzedawca swiadcza tylko o jego niekompetencji... takze radze zakup glinki i jedziemy:-)

Wszystkie kosmetyki dobrze jest kupowac na showcarshine.pl bo maja dobre ceny i zawsze szeroki wybor.. a noi praktycznie przy kazdym zamowieniu dorzucaja jakies gratisy/probki.

Edytowane przez skovroon
Opublikowano
Witam. Gdzie w Kaliszu pytałeś się o korektę lakieru?

W byłym Rondo - salon Fiata/Alfy.I tam tez się okupiłem.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Opublikowano

Co do glinkowania...

Glinkowanie to PODSTAWA jesli zabieramy sie za polerowanie i kolejne czynnosci. Cleaner przed woskiem tez powinien byc. A o czyms takim jak politura do Twojego czarnego lakieru nie wspomne. Wiec te brednie ktore opowiadal Ci Pan sprzedawca swiadcza tylko o jego niekompetencji... takze radze zakup glinki i jedziemy:-)

Jeżeli glinkowanie służy usunięciu z lakieru naleciałości typu smoła, kleje.....i inne na powierzchni - to u mnie naprawdę nie ma tego wiele.No ale racja jak już robić to "na bogato" :wink: więc i ten etap wdrożę! :D

Czyli prócz glinki dokupuje jeszcze aplikatory Tri-color, czteropak browara i politurę - no właśnie którą:

-MEGUIARS ULTIMATE POLISH

-MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH STEP 2

no i czekam na wiosenną aurę!! :D :D

Opublikowano

Jeżeli glinkowanie służy usunięciu z lakieru naleciałości typu smoła, kleje.....i inne na powierzchni - to u mnie naprawdę nie ma tego wiele.

Uwierz mi ze pewnie jest tego wiele, choć jest to niezauważalne dla oka. Zobaczysz różnicę dopiero jak wyglinkujesz całe auto :wink:

Co do politur.

-MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH STEP 2 - może być :)

aaa.. i aplikator tri-kolor Ci jeden wystarczy :wink:

glinkę polecam Ci np - Bilt Hamber Auto Clay SOFT + jako lubrykantu do poślizgu glinki możesz użyć np. wodę z odrobiną szamponu