Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowym uzytkownikiem na forum więc prosze wybaczyć ewentualne błędy.

Od roku posiadam bmw 530d. Do niedawna wszystko było idealnie. Zaczynaja mnie martwić pewne objawy. Szukałem na forum ale nie wiem z czym konkretnym połączyć moją sprawę.

Jakieś 2 miesiące temu mojej żonie na stacji zalali benzynę. ON prawie nie było w baku. Żona nieświadoma niczego trochę autem pojeździła. Samochód nie zgasł ale chodził nierówno. Tego samego dnia doszedłem o co chodzi: spuściłem paliwo i dolałem ON, wymieniłem filtry. Wyglądało na to, że wszystko jest ok.

Zastanawiam się czy kolejne objawy mogą mieć z tą sytuacją jakiś związek.

1.Od jakiegoś czasu obserwuję spadek temperatury silnika podczas jazdy. Nie jakiś gwałtowny ale zamiast w pionie to może wskaźnik jest pod kątem 45 stopni. Na postoju wraca do pionu.

2. W ubiegłym roku mrozy w Polsce były na poziomie -20 stopni i autko paliło z dotyku. Obecnie już przy +5 zapala się komunikat o włączeniu świec żarowych i pali jakby słabiej.

3. Webasto niby chodzi, dymek ciepły ale zbyt długo czekam na ciepło w kabinie. Dodatkowo słychać odgłosy pukania na postoju czego rok temu nie zauważyłem. Webasto załącza się dopiero po odpaleniu silnika - takie mam wrażenie i gaśnie chwile po zgaszeniu silnika.

4. Od pewnego czasu zauważyłem większe zużycie paliwa.

Proszę o sugestie. Jeszcze nie byłem na diagnostyce komputerowej. Może możecie kogoś polecić w Warszawie, Bydgoszczy lub w okolicy?

Z góry dziękuję.

Opublikowano
Witam,

Jestem nowym uzytkownikiem na forum więc prosze wybaczyć ewentualne błędy.

Od roku posiadam bmw 530d. Do niedawna wszystko było idealnie. Zaczynaja mnie martwić pewne objawy. Szukałem na forum ale nie wiem z czym konkretnym połączyć moją sprawę.

Jakieś 2 miesiące temu mojej żonie na stacji zalali benzynę. ON prawie nie było w baku. Żona nieświadoma niczego trochę autem pojeździła. Samochód nie zgasł ale chodził nierówno. Tego samego dnia doszedłem o co chodzi: spuściłem paliwo i dolałem ON, wymieniłem filtry. Wyglądało na to, że wszystko jest ok.

Zastanawiam się czy kolejne objawy mogą mieć z tą sytuacją jakiś związek.

1.Od jakiegoś czasu obserwuję spadek temperatury silnika podczas jazdy. Nie jakiś gwałtowny ale zamiast w pionie to może wskaźnik jest pod kątem 45 stopni. Na postoju wraca do pionu.

2. W ubiegłym roku mrozy w Polsce były na poziomie -20 stopni i autko paliło z dotyku. Obecnie już przy +5 zapala się komunikat o włączeniu świec żarowych i pali jakby słabiej.

3. Webasto niby chodzi, dymek ciepły ale zbyt długo czekam na ciepło w kabinie. Dodatkowo słychać odgłosy pukania na postoju czego rok temu nie zauważyłem. Webasto załącza się dopiero po odpaleniu silnika - takie mam wrażenie i gaśnie chwile po zgaszeniu silnika.

4. Od pewnego czasu zauważyłem większe zużycie paliwa.

Proszę o sugestie. Jeszcze nie byłem na diagnostyce komputerowej. Może możecie kogoś polecić w Warszawie, Bydgoszczy lub w okolicy?

Z góry dziękuję.

Po pierwsze to powinieneś załatwić jakoś na stacji (nie wiem czy się da) taśmę z tym jak pracownik wlewa do diesla paliwo. Po takiej jeździe wtryski musiały nieźle dostać. Raczej niedogrzanie nie jest winą tego paliwa, a termostatu który jest cały czas trochę otwarty. Nie chce Cię straszyć, ale to pukanie to nic dobrego dla silnika diesla, który praktycznie chodził na samej benzynie.

Ja bym próbował jakoś za te naprawy (a raczej będą) aby pokrył je właściciel stacji o ile istnieje taka możliwość.

Opublikowano
No tak by było najlepiej, ale kolega musi mieć paragon żeby zacząć działać, a rzadko kto bierze paragon ze stacji. Co do temperatury to tak jak napisał kolega wyżej termostat do wymiany. Jego czas dobiegł końca i pamiętaj o dobrym odpowietrzeniu. Powodzenia :D