Skocz do zawartości

Czy jest czujnik hamulca w e34 2.0 24V?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma pytanko posiadam e34 2.0 V24 rocznik 92. Czy ta wersja posiada czujnik hamulcow bo juz czuje ze mi sie koncza a niewiem czy powinno mi alarmowac. Przy piascie ida jakies przewody ale niewiem dokonca czy to od czujnikow. Moze wicie czy ta wersja posiada czujniki?

Dzieki i pozdrawiam

Opublikowano
Są dwa cujniki jeden na przedniej a drugi na tylnej osi rozmieszczone po przekątnej. Jak nie ma komputera to jedyną sygnalizacją jest kontrolka na desce. W przypadku gdy się już zapali to razem z klockami trzeba wymieniać czujnik zużycia.
Opublikowano

Dokładnie - czujniki powinny być na przednim klocku w lewym kole natomiast z tyłu w prawym gdyż tylko pod te koła wyprowadzone są fabrycznie przewody. (czujniki są montowane w klockach - kupująć klocki chamulcowe są gołe , czujniki trzeba dopukic osobno i osadzić w klocku w secjalnie przygotowanym do tego miejscu - takie wycięcie w klocku) To że kontrolka świeci oznacza ze albo czujników juz nie ma (nie zostały załozone przy ostatniej zmianie) badz załozno stare przytarte no albo nie podpięto przewodu - ja obstawiam zę czujników tam nie ma :)

Aby pozbyć sie świecącej kontrolki wystarczy w przewodzie który podłącza sie do czujnika zmostkować (zewrzeć) piny i tyle jak przy jednym tak i przy drugim kole a lampka zgasnie.

p.s nie zgasnie od razu - dopiero po którymś tam odpaleniu bodajże - komp musi wyłapać ze czujiniki juz sa - ja przynajmniej tam miałem i znajomy też - zewrzeć i cierplie czekać aż zgasnie kontorlka.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg