Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Panowie mam mały problem. Dzisiaj rano podchodzę do auta, otwieram pilotem i łapię za klamkę a tu zonk. Drzwi są zablokowane. Klamki stawiają opór, czyli nic tam się spadło. Co teraz zrobić z tym fantem? Dodam że cała reszta działa prawidłowo tzn szyba się otwiera i podnosi cyngielki również.
Opublikowano
Cyngielki się podnoszą, drzwi od strony pasażera się otwierają. Cała elektryka z tym związana również działa. Wygląda to tak jakby zamek w drzwiach był zamknięty. Jakieś pomysły?
Opublikowano

witam,tez mam coupe i tez mam taki sam problem jak Ty. Rozumiem jakby byl wielki mróz, ale dopiero kolo -8stopni bylo.. musialem użyć suszarki do włosów i w okolicy zamka suszyc dopiero wtedy sie otworzyly, ale po czasie znów sie przymarzlo. Ja uważam, że jak myłem samochó dzien przed mrozem, woda musiala sie dosrac do zamka i to ona jak łapie ten zamek.. jutro biore suszare i susze długo az wyschnie,bo wsiadania przez pasażera mam dosyć;d :D

dodam jeszcze, że uszczelki sa suche i to nie one przymarzaja napewno..

Opublikowano
Problem rozwiązany. Wstawiłem auto do ciepłego garażu na noc i drzwi się otworzyły. Winowajcą zapewne jest zamek. Przymarzł i taki był efekt. Pytanie czym go nasmarować? Sceptycznie podchodzę do środków typu wd40 itp. Może jakiś specjalny smar do zamków jest?
Opublikowano

WD40 nie smaruj, bo on jest na bazie wody, więc zamarznie ci jeszcze raz;p

Najlepiej to chyba zwykłą wazeliną.

Opublikowano
Ja na zimę do zamka do swojej qpe mam odmrażacz, który smaruje i konserwuje no i do uszczelek silikon w sprayu i nie mam w ogóle problemów z otwieraniem drzwi. Nawet dzisiaj przy -9 u nas auto stało pod chmurką 2 dni bez problemu się otwiera:)