Skocz do zawartości

BRAK OGRZEWANIA BMW E36 1.7 TDS KLIMA COMPACT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem,że ten temat pojawiał się wiele razy,ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania na problem mojego typu.

Mam BMW E36 1,7 TDS Compact z klimą ręczną.

A więc:

Samochód w ogóle nie posiada ciepłego nawiewu i nie wiem już co może być tego przyczyną.

Dla jasności:

W samochodzie sprawdziłem elektrozawór,który jest sprawny. Wykluczam termostat,czy też pompę wody(wskazówka temp. znajduje się pionowo). Odpowietrzyłem układ chłodzenia i dolałem płynu,a mianowicie: odkręciłem korek wlewu płynu,nastawiłem MAX. ogrzewanie i MAX. nawiew,odpaliłem samochód i około 1h chodził na tych nastawieniach + falowałem obrotami od 1,5-2,5 tyś. Samochód sie zagrzał,płynu nie wybijało,węże były gorące,nawiewu ciepłego dalej brak(wskazówka temp. pionowo). Natomiast węże od nagrzewnicy przed odpowietrzaniem-wejście ciepły, wyjście zimny. Po odpowietrzaniu oba te węże były ciepłe ale na pewno nie miały 90stopni. Sprawdzałem czy rureczka odpowietrzania, która znajduje się przy zbiorniku jest drożna, była. Wykluczam też "JEŻA", nawiew chodzi na 1,2,3,4. Całkiem możliwe,że jest niedrożna nagrzewnica,ale przy tym jest już trochę więcej roboty i zanim się zabiorę za to,chciałem wiedzieć,czy jest jeszcze coś,co mogłem przeoczyć,a mogłoby to naprawić usterkę? Więc moje pytania: Czy jest jeszcze coś,co mogło by być ewentualną przyczyną tej usterki? Czy w wersji z klimą znajduje się chłodniczka nagrzewnicy w tym samym miejscu,co w BMW bez klimy? Czy ta chłodniczka nagrzewnicy może mieć wpływ na ogrzewanie?

Proszę o pomoc..jest zimna,zapowiadają duże mrozy i nie chcę przymarznąć do fotela..

Opublikowano
Witam jeżeli wlot i wylot z nagrzewnicy jest gorący a wentylator pracuje normalnie to naprawdę trudno o poradę może coś zapchało dolot powietrza :?
Opublikowano
Poleciał sterownik klimatyzacji , wtedy albo grzeje na maxa albo chłodzi na maxa koszt do 50zł i po problemie.
Opublikowano

K631. Wylot i wlot jest ciepły,nie powiedziałbym o nim,że jest gorący,90stopni nie ma na pewno. Jeżeli chodzi o dolot powietrza,to wymieniłem filtry pyłkowe i wszystko jest w normie,dmucha powietrzem,lecz tylko zimnym.

kajjman. Co do sterownika,czy manualna klima też posiada coś tego typu i czy to,że nie mam nabitej klimy ma na to jakiś wpływ?

Opublikowano
Jak masz klimę (obojętnie jaką) to i masz sterownik klimy. A to czy jest nabita czy nie to nie ma nic do rzeczy przy sprawnym sterowniku temperatura nawiewu powinna się dać regulować.
Opublikowano
Chciałbym wymienić ten sterownik(moduł) tylko nie mam bladego pojęcia gdzie on sie znajduje. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć gdzie mogę go znaleźć?
Opublikowano

Rozkręciłem schowek. Znalazłem tylko moduł komfortu,po którego odpięciu,wyjscie od nagrzewnicy było chłodne a wejscie ciepłe. Obok tego modułu,są jeszcze dwa jakieś małe,ale to na pewno nie to. A może w compacie ten sterownik znajduje się gdzieś indziej ?

Dziś znów mój samochód mnie zaskoczył. A mianowicie,przy jeździe na wyższych obrotach tzn. 2.5-3tyś obr. z nawiewu poleciało letnie powietrze,poniżej tej wartości dalej mróz... Węże od nagrzewnicy wejscie-wyjscie,ciepłe,ale nie gorące. Może to wina uszczelki pod głowicą? A może jest jeszcze jakaś tego przyczyna? Dziś zbadam objawy pękniętej uszczelki i mam nadzieję,że wykluczę tą ewentualność.