Skocz do zawartości

M-pakiet - Jakie amory na przod ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mimo ze na diagnostycznych "trzepakach" sprawnosc amortyzatorow mam 75% to dziwnie auto zbera mi bierznik z opony od wewenetrznej strony juz w drugim komplecie opon powstaja nierownosci, garby niczym "fala dunaju' ;/ mysle ze to wina amortyzatorow i chcialbym je wymienic, ale jako ze mam zawieszenie od M to widze ze bedzie to ladny wydatek

ktore polecacie??

A moze te "garby" na oponach to nie wina amortyzatorow??

pozdrawiam

Edytowane przez Stelmacher

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano
  • Autor
a

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano
Kolego nie jestem fachowcem ale miałem podobny problem i zrobiłem zbierznosc i geometrie tył i problemu juz nie było iautem sie stabilniej jeździ.W mojej miejscowosci taka usługa mnie kosztowałą tylko 50 zł laserowymi miernikami.Wiem ze gdzie indziej ceny nawet do 200 zł dochodza.
Opublikowano
  • Autor

myslisz ze od zbieznosci byly by takie garby na oponach??

ja obstawiam cos z amortyzacja

hym...

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano

Rozumiem, że dzieje się tak z oponami przednimi? Jeśli tak to faktycznie coś jest nie richtig. Na tylnych oponach to ma prawo zbierać bieżnik od wewnątrz bo tam jest fabrycznie ustawiony lekki negatyw. Jeśli chodzi o te górki (wyząbkowanie opon) to najczęściej jest to przyczyną właśnie zużytych amortyzatorów. Ja swoje miałem już sporo wyklepane a na ścieżce diagnostycznej pokazywało mi bodaj koło 70-80% sprawności właśnie. Tak więc te szarpaki to raczej nie do końca wiarygodny wynik. Jak bujniesz z przodu autem to buja go ze 2-3 razy? Zimą nie przymarzają Ci amortyzatory (przez pierwsze metry na nierównościach czuje się dość sztywną ich pracę)?

Co do samych amortyzatorów to ja zakupiłem Monroe Reflex (dedykowane do zawiasu m-technik). Mają dość rozsądną cenę i większość opinii jakie czytałem była pozytywna (było też parę negatywnych ale przy każdych amortyzatorach takie czytałem). Ja póki co jestem zadowolony z tych amorów choć moja opinia nie może być obecnie zbyt wiążąca gdyż przejechałem na nich dopiero około 5 tys. km.

Co do samych odczuć po ich montażu to jest minimalnie sztywniej ale sądzę, że wynika to z faktu, iż są nowe i trzymają ciśnienie oleju i sprężystość a te wcześniejsze były już zużyte i częściowo wyleciał z nich olej więc nie miały już właściwej sprężystości/sztywności.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
wlasnie czyje sztywna prace na pierwszych metrach jakbym jechal na "kwadratowych kolach" nawet na rownej nawierzchni ale po okolo 1km przestaje i wszystko chodzi ok, myslalem ze to dwumas juz do wymiany, ale teraz naprowadziles mnie myslami na te amory, hym...

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano
wlasnie czyje sztywna prace na pierwszych metrach jakbym jechal na "kwadratowych kolach" nawet na rownej nawierzchni ale po okolo 1km przestaje i wszystko chodzi ok, myslalem ze to dwumas juz do wymiany, ale teraz naprowadziles mnie myslami na te amory, hym...

Najlepiej sprawdź teraz jak będą mrozy - kiedy przyjdziesz rano do auta (niejeżdżonego) podejdź do maski i spróbuj pchnąć auto do dołu. Jeśli będziesz czuł i widział, że auto bardzo sztywno reaguje i ciężko go ugiąć (dopiero po kilku bujnięciach zaczyna się uginać w miarę normalnie) to jest wielkie prawdopodobieństwo, że amortyzatory już Ci się rozszczelniły, wpuszczają do środka wilgoć/wodę i ona przymarza wewnątrz powodując ich powolny rozkład. Dlatego właśnie przez pierwsze metry/kilometry praca ich jest bardzo sztywna i czuje się jakby koła były zespawane z ramą. Zaś po ich rozpracowaniu kiedy auto i amortyzatory są już rozgrzane ich reakcja jest odwrotna - kiedy bujniesz auto przy masce to ono się buja jak łóżko wodne. U mnie były już pod koniec takie objawy.

Po wyjęciu starych amortyzatorów widać byo, że juz zaczynało zrywać tą chromowaną warstwę z ich siłowników w miejscu gdzie dostawała się i zamarzała woda.

Jeśli amortyzatory masz jeszcze od nowości/fabryczne to raczej na 200% są już wyjechane. No chyba, że je już kiedyś wymieniałeś to wtedy może faktycznie coś z geometrią...

Pzdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

sprawdzalem co radziles i musle ze to amory

ciekawi mnie co myslicie o takich mtsach http://allegro.pl/show_item.php?item=2195060330#tabsAnchor cena niska tylko ciekawi mnie ile wytrzymaja

pozdrawiam

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano

Szczerze? Myślę, że to kasa wywalona w błoto. Raz, że jak Ci szybko padną to musisz się użerac z reklamacją. Dwa - podwajasz koszty bo znowu musisz demontowac i montowac a auto uziemione. Po trzecie - ja za Monroe Reflex dedykowane do m-technika (najtańsze sensowne amory do zawiasu m-technik) dałem jakoś 350pln za 1 SZTUKĘ. Teraz pozostaje sobie odpowiedziec na pytanie czy amortyzatory, które kosztują 348 pln za 2 SZTUKI dają poczucie jakości i bezpieczeństwa w aucie, które trochę waży i ma sztywniejsze zawieszenie. Moim zdaniem - NIE.

Ale zrobisz jak zechcesz.

Pzdr.