Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy!

e30 i e34 [moje poprzednie bmw ] byly wszystkie w manualu teraz po raz pierwszy zasiadam za automat. koledzy może wydawac wam się smieszne to pytanie ale nie miałem stycznośći z automatem. koledzy na jakiej pozycji mam zapalac auto [teraz robie to na r i wsciśnięty hamulec] z boku mam dwa przyciski s i k do czego one słóżą?? podejzewam tryb sport i czy moge je przelozyc gdy auto jest zapalone ?? tak ogolnie koledzy prosze o pare zdań jak DOBRZE I BEZPIECZNIE DLA SKRZYNI używać automatu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na temat traktowania automatów można poczytać w necie, jest trochę wiedzy.

Co do odpalania na konkretej pozycji lewarka, z założenia skrzynię przed wyłączeniem auta powinno zostawiać się w pozycji P (parking). W momencie kiedy zostawiasz auta na lekkim wzniesieniu niektórzy zalecają zaciągniecie recznego, a skrzynię pozostawienie w trybie N (neutral). Motywują to nadmiernym obciążeniem kół zębatych skrzyni, gdyby została ona na trybie P (wg mnie trochę grubymi nićmi szyte, chociaż sam ma manuala :mrgreen: i na lekkim wzniesieniu można śmiało zostawić na P). Także ja osobiście zostawiał bym na P i odpalał na P.

Co do przełączania trybów pracy skrzyni, S to jak zauważyłeś sport, powinieneś mieć jeszcze M - manual i E - economy. Zaciekawiło mnie to K wspomniane przez Ciebie, mógł byś zrobić i wkleić zdjęcie tego? Tryby można spokojnie przełączać podczas kiedy silnik jest uruchomiony, powiedział bym nawet więcej, że można je zmieniać w trakcie jazdy, np z E na S (z przełączeniem na M w trakcie jazdy bym nie kombinował :) ), ale tu najlepiej jak wypowiedzą się posiadacze automatów. Obecnie mam okazję jeździć A klasą i tam w trakcie jazdy robię ze skrzynią automatyczną różne cuda wianki :D ale to zupełnie inny automat.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na zdjęciu nie widzę "przycisku" K na przełączniku.

co do EDC to jest Electronic Damper Control. System dopasowujący zawiechę do stylu jazdy, są dwa warianty, w których działa - Comfort i Sport. Więcej TU i polecam :search:

Po wpisaniu w wyszukiwarce działowej wyrazu edc wyskakuje kilka tematów, m.in. ten, który podlinkowałem, nie wspominając o wujku google, gdzie o edc w bmw są całe elaboraty.

pzdr

yaz

Opublikowano
Witam koledzy!

e30 i e34 [moje poprzednie bmw ] byly wszystkie w manualu teraz po raz pierwszy zasiadam za automat. koledzy może wydawac wam się smieszne to pytanie ale nie miałem stycznośći z automatem. koledzy na jakiej pozycji mam zapalac auto [teraz robie to na r i wsciśnięty hamulec] z boku mam dwa przyciski s i k do czego one słóżą?? podejzewam tryb sport i czy moge je przelozyc gdy auto jest zapalone ?? tak ogolnie koledzy prosze o pare zdań jak DOBRZE I BEZPIECZNIE DLA SKRZYNI używać automatu

ciekawe ze na R udalo ci sie odpalic samochod... da sie uruchomic tylko w pozycji P i N (jest mozliwe ze drazek nie znajduje sie w pozycji R tak jak mowisz, tylko N) oczywiscie przy odpalaniu najlepiej jest trzymac na hamulcu (w pozycji P nie jest wymagane) jak pisal kolega wyzej zmiana trybow w czasie jazdy jest mozliwa. co do uzytkowania "dobrze i bezpiecznie" fajnie by bylo pilnowac oleju w skrzyni i regularnych wymian razem z filtrem, oprocz tego delikatniej sie obchodzic niz z manualem, mam na mysli palenie gumy itp pomysly...

Opublikowano

dzięki kolego czyli auto zapalać na pozycji N TAK???????????

A PALENIE GUMY I INNE TAKIE POMYSŁY TO KADETEM A NIE BMW :nienie: :nienie: :nienie: :nienie: :nienie: :nienie: :nienie: :nienie: :nienie:

Opublikowano
zwrot "palenie gumy" u wiekszosci ludzi kojarzy sie wlasnie z bmw, nie kadetem... ale to byl tylko przyklad nieodpowiedniego traktowania automatu. auto zapalac najlepiej na P i tak tez zostawiac zaparkowane.pozdrawiam

wiem wiem taka opinie jest była i będzie niestety :cry: a za radę dzięki rownież pozdraawiam :cool2: