Skocz do zawartości

1.6 M43 nierówna praca silnika (czasami dławi się)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zacznę od początku: wymieniłem sobie termostat i gumowy wąż od odmy, . Co mogłem zepsuć (podczas wymiany jedynie zawadziłem ręką o przewód który wystaje z przodu silnika tuż przy wiatraku) jeśli po odpaleniu silnika i przejechaniu może kilku kilometrów zauważyłem że silnik chwilami pracuje tak jakby na 3 cylindry (mocno trzęsie się i nie ma mocy). Występuje to szczególnie przy niskich i średnich obrotach silnika, przy czym objaw ten potrafi w ułamku sekundy zniknąć i wtedy silnik pracuje przez jakiś czas normalnie (np: przez kilka minut). Na postoju silnik ma nieco niższe obroty niż normalnie i też pracuje niezbyt równo (telepie delikatnie), dodatkowo po jednym uruchomieniu silnika obrotomierz pokazywał 0 i ruszył dopiero po przegazowaniu. Szukajka nie dała mi jednoznacznej odpowiedzi, ale najbardziej pasowałoby to pod uszkodzony czujnik obrotowy silnika - jak można go najłatwiej sprawdzić i co mogłoby być jeszcze przyczyną takiego zachowania silnika. Nie ma i nie było nigdy LPG.
Opublikowano
Nad termostatem znajduje sie czujnik walka rozrzadu. Sprawdz ew. wyczysc rezystor przepustnicy.
Opublikowano
Nad termostatem znajduje sie czujnik walka rozrzadu. Sprawdz ew. wyczysc rezystor przepustnicy.

u mnie np jak jest zimno ale musi byc z -3 to samochod pali na dotyk i obroty sa rowne jak jest juz ciepły silnik to obroty faluja i ciezko zapala czujnik?

Opublikowano
czyli masz to samo co ja mialem. U mnie bylo tak ze wskazowka temperatury przekroczyla niebieskie pole ( czyli wylaczylo sie ssanie) i silnik zaczynal szarpac, dławic, nie dalo sie ruszyc z miejsca ani przyspieszyc. Okazalo sie ze po odlaczeniu kostki lambdy pod samochodem wylala sie z niej woda. Styki (piny) byly zielone. wszystko wyczyscilem , przesmarowalem wazelina techniczna , dalem na gwint sylikon silnikowy skrecilem i po tym zabiegu wszystko wrocilo do normy
Opublikowano
  • Autor
Nad termostatem znajduje sie czujnik walka rozrzadu

no ok, jest tam, ale czy jego uszkodzenie może powodować objawy które opisałem,

wczoraj pojeździłem troszkę więcej i na gorącym silniku objawy te same, ale są o wiele delikatniejsze

Opublikowano
  • Autor

Byłem na kompie, wynik to padnięta sonda lambda... po wykasowaniu błędu i przejechaniu góra 2 km po podpięciu znowu pokazało, że padnięta sonda

narazie nie wymieniłem, bo pogoda byle jaka, ale jak wymienię to napiszę czy pomogło....

świece, olej, filtry, przewody WN, nowe, podmieniałem cewkę i po staremu

Swoją drogą czy to nie dziwny objaw padniętej sondy lamda??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
po wymianie sondy lambda bez zmian, mechanik powiedział że nie wie co i jak, że jak coś jest nie tak z pracą silnika to i tak błąd lambdy dalej będzie wywalać nawet jeśli jest sprawna, błąd nadal wywala - żę niby sonda jest padnięta, sam rozłączyłem, poruszyłem, sprawdziłem wszystkie kabelki, połączenia, węże itp i objawy ustępiły, teraz jest wszystko ok, pytanie co mogło być przyczyną, chciałbym to naprawić, bo pewnie i tak prędzej czy później wróci
Opublikowano
cos nie laczyla lub którys waz masz pekniety i go nie widac , musisal bys rozebrac kolektos ssacy i posprawdzac wszystkie weze, czyjakies podcisnienie nie jest pekniete czy cos podobnego, lubia te weze padac i lewe powietrze w tedy bedzie ciagnac